Ako SDA ostane vlast na federalnom nivou hoće li Novalić ostati premijer?

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govorio je danas o rezultatima izbora i odgovarao na pitanja o formiranju vlasti, ali i o sankcijama SAD-a Fadilu Novaliću, premijeru FBiH.

Na konstataciju da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, najavio formiranje vlasti s HDZ-om i da su već pominjane određene pozicije, Izetbegović je kazao da SDA nije razgovarala ni sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem ni sa Dodikom.

“Oni imaju svoje želje. Mislim da je rano da se tako počnu dijeliti pozicije”, dodao je Izetbegović.

Naglasio je da je važno da je SDA dobro prošla i da će imati dobre pozicije u zastupničkim domovima, ali i da će taj proces trajati.

Na pitanje o tome da je opozicija iz RS-a govorila da će formirati koaliciju sa SDP-om i formirati vlast na nivou BiH bez HDZ-a, SNSD-a i SDA, Izetbegović je naglasio da nije o tome razgovarao, ali i da to vidi kao nemoguću misiju.

“To je više na nivou želja, a ne realnih mogućnosti”, dodao je Izetbegović.

Odgovorio je i na pitanja o sankcijama SAD-a Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, i da li ga i dalje vidi na ovoj poziciji.

“Obrazloženje sankcija Novaliću, razlozi zbog kojih su izrečene, zaista ne razumijem. Jer je obavijestio penzionere o tome da su dobre stvari za njih urađene, da se stvaraju šanse da se dodatno neke dobre stvari urade. To je njegov posao, da uradi dobre stvari za penzionere i da ih obavijesti o tome. Ne vidim šta je razlog. Bojim se da samo izricanje sankcija gubi vjerodostojnost uz ovakva obrazloženja. Što se mene tiče bio dobar premijer, rezultati su tu. Mi o tome odlučujemo, ne State department”, rekao je Izetbegović.

Iznio je stav i o eventualnim promjenama Ustava i Izbornog zakona.

“Nisam optimista da će se nešto bitno pomaći kad su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona. Mislim da možemo samo ponovo zatrovati odnose i zakomplikovati situaciju sa pokušajem da se nešto mijenja narednih mjeseci. Treba prvo formirati stabilnu koalcijiu, uraditi što više za ovu zemlju, pa kad se sve smiri eventualno razgovarati o nečemu o čemu za šta se mogu dobiti dvije trećine, koliko treba za promjenu Ustava”, istakao je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79