Ako se drastično poveća cijena struje privredi, šta će to značiti za standard građana

Građani Bosne i Hercegovine sa zebnjom iščekuju ponedjeljak, 11. oktobar, kada će biti nastavljeni pregovori Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH o povećanju cijena električne energije za privredne subjekte.

Novalić tvrdi da mediji šire paniku: Neće doći do poskupljenja struje dok sam ja premijer!

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da u situaciji kada cijene struje divljaju na međunarodnom tržištu mora država, u ovom slučaju Vlada FBiH, odreagovati.

– Sada je na potezu Vlada FBiH koja ima mehanizme da omogući da privreda preživi, a da istovremeno stanovništvo ne doživi posredni udar kao posljedicu povećanja cijene električne energije.

Povećanje od 70, 100 ili čak 120 posto kojima se barata, značili bi katastrofu. Što bude veće povećanje privredi, građani će osjetiti teže posljedice jer će neminovno poskupjeti usluge i proizvodi – kaže Smailbegović za Faktor.

On je ponovio da bi povećanje cijena do 10 posto bilo podnošljivo, mada već ima preduzeća koja su pristala na drastična povećenja Elektroprivrede BiH (EPBiH).

 

– Pazite, struja je na tržištu. Imate dvadesetak kompanija koje prodaju struju na bh. tržištu, U situaciji kada cijene divljaju na međunarodnim berzama, preduzeća su pritjerana uz zid, zbog čega se okreću EPBiH koja je i sa tim drastičnim poskupljenjem najjeftinija.

Znate, na međunarodnom tržištu takse na CO2 su ogromne i zbog toga rastu cijene. U BiH ih zasad nema, ali i mi ćemo doći na red. U strukturi EPBiH nije se ništa promijenilo, nema razloga da se drastično podižu cijene. EPBiH neće doživjeti nikakav potres ako cijene budu povećane za, recimo, desetak posto – govori Smailbegović za Faktor.

Ukoliko Elektroprivreda BiH poveća cijenu struje za 100%, nekoliko hiljada ljudi će ostati bez posla!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79