Ako ukradete ili oštetite saobraćajni znak, morat ćete platiti 1.000 KM

Zakon predviđa i da nadležni informaciju o ovakvoj vrsti prekršaja dostave i nadležnom tužilaštvo kako bi se utvrdilo ima li elemenata kaznenog djela

Oštećenje saobraćajnih znakova u BiH, odnosno uništavanje latiničnih ili ćiriličnih natpisa na njima na način da budu precrtani ili prefarbani, ubuduće će se kažnjavati novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Tako je barem odlučeno usvajanjem u prvom čitanju izmjena Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja nа putеvimа u BiH na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ovaj zakon usvojen je prošle godine u Predstavničkom domu PSBiH, a njegov predlagač je nekadašnji poslanik u tom domu Damir Arnaut.

Nakon amandmanske faze, bit će poznato hoće li ove odredbe dobiti podršku i u drugom čitanju.

U obrazloženju je navedeno kako je precrtavanje ili na bilo koji drugi način prekrivanje jednog od dvaju pisama na pločama raširen problem koji izaziva uznemirenost kod različitih konstitutivnih naroda i građana iz reda ostalih, te da postojeće sankcije nisu adekvatan preventivni mehanizam pa ih je potrebno pooštriti.

Zakon predviđa i da nadležni informaciju o ovakvoj vrsti prekršaja dostave i nadležnom tužilaštvo kako bi se utvrdilo ima li elemenata kaznenog djela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79