Alarmantno upozorenje Avde Dedića, direktora Messera: Ne možemo garantovati da će biti dovoljno kisika za bolnice

Sarajevskim bolnicama prijeti mogućnost da popuno ostanu bez kisika, neophodnog za pacijente, prije svih za one oboljele od koronavirusa, kojima je potrebna kiseonička potpora.

Izetbegović: Količine kiseonika koje imamo su dovoljne za 48 sati

Nakon alarmantnog upozorenja sa KCUS-a kako su količine kisika kojima raspolažu jako male, Avdo Dedić, direktor kompanije Messer u BiH, koja isporučuje medicinski kisik zdravstvenim ustanovama, govorio je za Oslobođenje.

– Mi se svim silama trudimo da osiguramo kontinuiranu isporuku medicinskog kisika. Međutim, problem je što se kisik teško nabavlja na tržištu, jer je za njim velika potražnja. Osim toga, problem je i infrastruktura, odnosno transport, posebno u vremenskim uslovima kakvi trenutno vladaju u BiH, kazao nam je Dedić.

Napomenuo je kako u Messeru planiraju sedmodnevnu potrošnju kisika i na osnovu toga osiguravaju njegovu nabavku na tržištu.

– Mi smo naručili procijenjenje količine za ovu sedmicu i one neće biti upitne. Od naše sestrinske firme osigurali smo i još neke dodatne količine. Međutim, bilo bi pretenciozno tvrditi da možemo garantovati kontinuiranu isporuku ukoliko dođe do povećanja potrošnje kisika. Svi scenariji su trenutno “na stolu”. Sve je moguće, posebno ako se i dalje nastavi rast broja oboljelih od koronavirusa, naglasio je Dedić.

Dodaje da su količine koje se sada troše daleko veće od uobičajenih.

– Jučer smo, recimo, KCUS-u četiri puta vršili isporuku kisika u bocama, a dodatno tome smo dopunili i njihov rezervoar za tečni kisik. Količine koje se sada troše su sedam do osam puta veće pd uobičajenih, naglasio je Dedić.

On je apelovao na stanovništvo da poštuje epidemiološke mjere.

– Ljudi, poštujte mjere i čuvajte se da se ne zarazite koronavirusom. Na taj način ćete pomoći i sebi i svojim najbližim i zdravstvenim radinicima, ali i nama koji pokušavamo osigurati medicinski kisik, zaključio je Dedić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79