Alikadić: Opomenuli su me da će pokrenuti medijski linč protiv mene

Nakon što je prošle sedmice vijest o prekidu finansiranja Muzeja ratnog djetinjstva podijelila javnost, nakon čega su obje strane prezentirale svoje razloge, u današnjoj emisiji “Dan uživo” na N1 gostovali su Ministar za kulturu i sport Kenan Alikadić i direktor muzeja Jasenko Halilović.

Zanimljivo je da je voditeljica navedene emisije odmah na početku istakla, da su strane odbile dijalog u studiju, tako da su sagovornici nastavili pojedinačno.

Alikadić je, između ostalog, istakao da nije posjetio Muzej ratnog djetinstva zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom, ali da bi svakako došao na red i da je bio upozoren da će naići na medijski linč kada krene sa “pročišćavanjem” i pravilnom raspodjelom sredstava.

U nastavku razgovora dodao je da Muzej ka Ministarstvu nije aplicirao ni sa jednim projektom, te još jednom podvukao da je isti tražio novac za plate, navodeći da su najavili određene aktivnosti, ali za njih nisu tražili novac.

“Sve dokaze nisam izneo, nešto sam ostavio i za sud”, kazao je Alikadić, ističući da su navodi Muzeja da plate isplaćuju od stranih donatora smiješni, jer se jasno vidi da su isplaćene iz budžeta.

Ministar je dodao još da Muzej ratnog djetinstva treba imati podršku KS ukoliko aplicira za projekte od društvenog sadržaja i da njegovo finansiranje nije upitno, no dokumentacija koju imamo jasno upućuje da su iz sredstava isplaćivane plate.

Na pitanje zašto je Travničkom muftijstvu dao 10.000 KM ministar je odgovorio da je sretan što građani konačno imaju javni uvid o finansiranju udruženja i da se ovaj projekt odnosi na međusubnu saradnju Kantona, podloženu Zakonom.

Na pitanje voditeljice da li je tačna tvrdnja Harisa Pašovića da je ministar rekao kako se jednog jutra probudio i postao ministar, Alikadić je odgovorio da to nije tačno, te da ispunjava sve potrebne reference da časno i transparentno obavlja svoj posao.

Naveo je i to da kulturu ne možemo svrstati ni pod jedan segment vjere, nacije, te odgovorio da je besmislena tvrdnja i ta da novac daje Sarajevo Film Festivalu zbog porodičnih veza, jer je budžet ove godine Festivalu smanjen zbog aktuelne situacije sa Covid-19.

Istakao je da je situacijja u sportu loša zbog nepostojanja adekvatnog zakona o pravilnoj raspodjeli srestava, ističući žal zbog lošeg sistema, naročito za vrhunske sportiste, te je sretan što je ove godine pokrenuto barem stipendiranje za sportiste.

Komentarisao je i najavljeni pad aktuelne Vlade i istakao da se nije pokajao što prihvatio poziciju ministra, ali najavio i skori odlazak u posjetu Muzeju ratnog djetinstva.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79