Aljoša Čampara o “Dobrovoljačkoj”: Ovo je još jedan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara oglasio se povodom ponovnog podizanja optužnice protiv 11 osoba zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Čampara je izrazio vjerovanje da će i optuženi u ovom slučaju, baš kao što je to i u slučaju komandanta Dragana Vikića, dokazati svoju nevinost pred Sudom BiH, te da će na taj način pravda biti zadovoljena.

Dodao je i da posebno iznenađuje činjenica da je istraga proširena na policijske službenike koji nikakve operativne odgovornosti nisu imali prilikom ovog događaja, te da je ovo još jedan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora.

Federalni ministar unutrašnjih poslova je svoje saopćenje zaključio riječima da nkakve montirane optužnice ne mogu izbrisati 11.000 ubijenih Sarajlija od toga čak 1.600 djece.

Podsjetimo, istragom koja je drugi put otvorena 2018. godine obuhvaćeno je 11 osoba. Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahić, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiške.

Istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici je obustavljena 17. januara 2012. godine, ali je otvorena ponovo zbog sumnje da je počinjen ratni zločin. Tada je istragom bilo obuhvaćeno 14 osoba, među kojima i general Armije RBiH Jovan Divjak.

Događaji iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu (danas ulica Hamdije Kreševljakovića) smatraju se ključnim za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Tu je došlo do sukoba pripadnika JNA i Teritorijalne odbrane BiH, međutim i danas se špekuliše o broju ubijenih.

Tog 3. maja 1992. godine trebala je biti izvršena razmjena tadašnjih vojnika Druge vojne oblasti i vojnika iz Kasarne Bistrik i zarobljenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića kojeg su pripadnici JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

Tako je kolona vojnih vozila JNA, napuštajući Sarajevo, krenula iz kasarne na Bistriku, ali je zaustavljena u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici. Tada su odjeknuli pucnji, a u koloni je bila 261 osoba.

Uprkos naređenju da se obustavi vatra, kojeg je izdao general Armije BiH Jovan Divjak, u okršaju su stradali vojnici bivše JNA.

O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila “legitimna vojna meta”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79