Alternativni granični prijelazi tokom turističke sezone: Gdje izbjeći gužve

Alternativni granični prijelazi tokom turističke sezone: Gdje izbjeći gužve


Sezona godišnjih odmora donosi velike gužve na glavnim cestovnim pravcima, posebno na magistralnoj cesti M-17 od Sarajeva prema Mostaru

Ove godine, saobraćajne nesreće i semafori dodatno otežavaju situaciju, dok se na graničnim prijelazima u južnom dijelu zemlje bilježe duga čekanja. Na graničnom prijelazu Doljani, vozila čekaju i preko sat vremena.

Preporuke za alternativne prijelaze

Granična policija BiH već neko vrijeme preporučuje građanima da koriste alternativne granične prijelaze kako bi izbjegli duge kolone. Iako su nedavno otvoreni privremeni međunarodni prijelazi, kao što je Gabela – Gabela Polje I, vikendom se i ovdje osjeti povećana frekvencija saobraćaja.

Prema izvještajima BIHAMK-a, pored Doljana, duge kolone su zabilježene i na graničnim prijelazima Bijača i Crveni Grm. Međutim, zadržavanja nisu toliko duga na prijelazima Orahovlje i Zvirići. Pristup GP Orahovlje je jednostavan, prateći putokaze prema Vitini, dok se GP Zvirići, smješten blizu Bijače, pokazao kao jedan od manje opterećenih prijelaza posljednjih godina.

Otvaranje novih graničnih prijelaza

Mješovita komisija za praćenje provođenja Ugovora između BiH i Hrvatske donijela je odluku o otvaranju dodatnih graničnih prijelaza za međunarodni saobraćaj. Tako su od 1. avgusta do 1. oktobra 2024. godine otvoreni privremeni prijelazi, uključujući Duži – Imotica, Čitluk – Jovića Most i Drinovci – Sebešina.

Privremeni međunarodni saobraćaj putnika je također omogućen na prijelazu Hadžin Potok – Bogovolja, a važit će do iduće sjednice Mješovite komisije. Ova privremena rješenja omogućavaju brži prelazak granice i smanjuju gužve na najprometnijim prijelazima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija