Ambasada SAD o Konakovićevom napadu: Novinari i pravosudni službenici da rade bez uznemiravanja, straha ili prijetnji

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i pravde, danima se na društvenim mrežama obračunava sa novinarom Avdom Avdićem zbog njegovih istraživačkih tekstova o narkokartelu “Tito i Dino”.

Konaković je danas otišao i korak dalje, pa je na društvenim mrežama objavio i gotovo šestominutni video, kojim je zgrozio bh. javnost.

Užasan film Elmedina Konakovića: Brutalno je napao novinara Avdu Avdića i tužioca zbog kartela “Tito i Dino”

U montiranom videu preko kojeg se obračunava s novinarom, ali i sa tužiocem Sanjinom Kulenovićem koji vodi istragu protiv narkokartela “Tito i Dino”, Konaković pokušava dokazati da novinar Avdić obmanjuje javnost.

Iz Američke ambasade u BiH za Hayat su istakli da SAD nedvosmisleno podržavaju slobodu medija i nezavisnost pravosuđa.

“Sloboda izražavanja i pristup objektivnim i tačnim informacijama koje pružaju nezavisni mediji temelj su prosperitetnih i sigurnih demokratskih društava, baš kao što je i nezavisan pravosudni sistem temelj svake demokratije.

Pozvamo sve predstavnike bh. vlasti da stvore okuženje koje osigurava da novinari i pravosudni službenici mogu obavljati svoj posao bez uznemiravanja, straha ili prijetnji. Također, odgovornost je novinara da izvještavaju pošteno i tačno. Svi navodi o kršenju profesionalnih novinarskih standarda trebaju se rješavati putem postojećih profesionalnih i zakonskih mehanizama. Pritužbe na rad nositelja pravosudnih funkcija podnose se Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća”, poručili su iz Ambasade SAD.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79