Ambasadorica SAD u NATO: Pratiti situaciju u BiH, Rusija radi na destabilizaciji

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith upozorila je na klasične ruskie metode destabilizacije koje se koriste na Zapadnom Balkanu. Naglašavajući da je destabilizacija krajnji cilj, Smith je istakla da Rusija koristi hibridne taktike, uključujući dezinformacije, kako bi podijelila društva i odvojila Sjedinjene Države od evropskih saveznika i prijatelja s Balkana.

To (destabilizacija) je krajnji cilj. I za to koristi klasičnu listu instrumenata. Jedno od njenih preporučljivih instrumenata je upotreba dezinformacija, koje široko koristi širom regiona da podijeli društva iznutra, da podijeli Evropu iznutra, i da odvoji Sjedinjene Države od evropskih saveznika i naših prijatelja sa Zapadnog Balkana, izjavila je Smith.

Ova izjava dolazi u kontekstu sve veće zabrinutosti zbog aktivnosti Rusije u regionu, posebno nakon izvještaja vojnih lidera evropskih zemalja o povećanom riziku od direktnog sukoba između NATO-a i Rusije. Edward Hunter Christie, analitičar iz Finskog Instituta za međunarodne odnose, ističe da postoji značajan rizik da bi Putin bio zainteresovan za pitanje Srbije.

Christie ukazuje na potencijalne revanšističke tendencije u Srbiji i Republici Srpskoj, koje bi mogle biti podstaknute destabilizacijom regiona. On smatra da bi takva destabilizacija bila privlačna za Rusiju, koja bi mogla iskoristiti situaciju kako bi ostvarila svoje ciljeve na Zapadnom Balkanu.

Siguran sam da ti ljudi u Srbiji i u RS unutar Bosne, koji su također revanšisti ili žele da stvore Veliku Srbiju spajanjem RS-a i Srbije, gledaju u Moskvu sa puno nade. Zato što bi destabilizacija Zapadnog Balkana na ovaj način mogla biti veoma interesantna za Rusiju, ocijenio je Christie.

Ove izjave jasno ukazuju na kompleksnu političku situaciju na Zapadnom Balkanu, gdje se geopolitički interesi sudaraju s unutrašnjim političkim dinamikama. Praćenje i analiza ruskih aktivnosti u regionu postaje ključno pitanje za NATO i druge relevantne aktere u međunarodnoj politici, dok se nastoji održati stabilnost i sigurnost na ovom području.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79