Ambasadorica Švedske se oglasila nakon što ju je Suljagić odbio ugostiti, odala počast žrtvama genocida

Nakon što je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić odbio ugostiti ambasadoricu Švedske Helenu Lagerlöf, ona je ipak odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.
Ambasadorica je položila vijenac i odala počast žrtvama genocida se je kazala da je to bio glavni cilj njene posjete.

“Stav švedske vlade kao i moj, po ovom pitanju su isti – mi solidarno stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje tuguju za svojim voljenim. Švedska vlada kao i ja lično smo čvrsto ubijeđeni da su sve akcije i izjave koje umanjuju ili negiraju genocid u Srebrenici duboko uznemirujuće i protivne su temeljnim civilizacijskim vrijednostima”, poručila je.

Lagerlöf je ovu poruku prenijela i djelatnicima Memorijalnog centra u Potočarima kao i njenu duboku zahvalnost za nemjerljiv posao koji obavljaju na polju istraživanja i dokumentovanja i na njihovom doprinosu u očuvanju historije i suočavanju sa silama neznanja i mržnje koje uzrokuju genocid.

“Nažalost, naš sastanak je bio otkazan. Ja sam i nakon toga odlučila da odem i odam počast žrtvama jer to osjećam kao ljudsku obavezu i kao diplomata i kao gošća u ovoj državi”, rekla je.

Ona je poručila da je njen diplomatski protokol nakon posjete mezarju uključivao je sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice koje imaju svoje terenske urede u Srebrenici, kao i sa lokalnim izabranim političkim predstavnicima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79