Amer Jerlagić pojašnjava kako je Efendić došao na čelo SBiH: Semire, bujrum, halal bilo

Jerlagić se ranije povukao sa funkcije, kazavši da se ne slaže u stavovima sa rukovodstvom stranke o djelovanju u budućnosti.

Amer Jerlagić, sada već bivši predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), ispričao je kako je Semir Efendić došao na čelo ove stranke, nakon što je napustio SDA.

Jerlagić se ranije povukao sa funkcije, kazavši da se ne slaže u stavovima sa rukovodstvom stranke o djelovanju u budućnosti.

“Ta odluka nije bila jednostavna. Stranka za BiH je imala dobar rezultat na novembarskim izborima. Ja sam razmišljoa o potezima, ali rezultati su bili da su iza nas ostali DF, Naša stranka, Nezavisni blok, A-SDA, po broju vijećnićkih pozicija. Imali smo načelničku poziciju u Čeliću, zajedničku sa SDA u Jajcu. Kolege su to ocijenile kao comeback i rast”, rekao je Jerlagić u uvodu.

Tada su počeli razgovori šta i kako se kretati prema Općim izborima 2022. godine, da li raditi predizbornu koaliciju, ići samostalno, ići u postizbornu koaliciju na bazi rezultata…

Također, ideja je bila razgovarati sa potencijalnim ljudima koji su bili spremni ući u stranku.

“Najavili smo kongres krajem maja. U duhu otvaranja Stranke za BIH, da otvorimo stranku, da oni koji nisu u rukovodnim strukturama – da mogu prići tim strukturama”, izjavio je Jerlagić.

On je rekao da je rezultat SBiH neuporediv sa onim iz 2006. ili 2008. godine, kada je strankom rukovodio Haris Silajdžić, ali su primijetili da je stranka počela da se budi.

Ima li njegove odgovornosti tu? Šta se dogodilo od 2006. godine pa se istopila podrška?

“Znamo kakva je persona i lider bio Haris Silajdžić. Bili smo primjer liderske stranke. DF, SBB, to se ne može porediti sa personom i imenom Silajdžića. Silajdžić je bio lokomotiva koja je vukla Stranku za BiH. Svi rezultati su vezani za njegovo ime. Moja nesreća je bila da sam naslijedio Silajdžića”, istakao je Jerlagić.

Pojasnio je kako je Haris Silajdić 2011. godine prenio ovlasti na njega, nije bilo ostavke, pa se nije ni birao v.d. predsjednika.

“Kongres je bio predsjednički u maju 2014. godine. Tad sam pobijedio Sejfu Hodžića sa 67:33 na kongresu sa 500 delegata. Krenuli smo u projekat da vratimo stranku na stare staze. Nismo uspjeli. Ali ovaj novembar je ukazivao na comeback stranke”, rekao je gost N1.

Ko je doveo Efendića u SBiH? Odakle on tu?

“Nakon rezultata 2020. godine u novembru dao sam zadatak ljudima iz stranke da obavljaju razgovore sa pojedincima. U januaru smo dogovorili kongres za maj. Zadužili smo da obavimo razgovore i sa Harisom Silajdžićem, da vidimo kakve su mu ambicije”, rekao je.

“Ova situacija koju imamo se svela na Efendića. Nakon preležanog COVID-a, Kolegij je sjeo. Dženan Smajić zadužen iz KS da razgovara ne samo sa Efendićem. On je nama u razgovoru rekao da je onu šali Džemilu Smajiću rekao da je spreman da pristupi SBiH – ako će biti predsjednik”, izjavio je Jerlagić.

“Ja kažem ono što je Efendić rekao na sastanku u stranci. Mislim da nije imao razloga da govori neistinu”, dodao je u Danu uživo Amer Jerlagić.

Nakon toga uslijedila su dva Kolegija, gdje su kolege Jerlagića upoznale sa situacijom da se razmatra ideja da Semir Efendić bude predsjednik stranke.

“Rekao sam OK, ako baza traži. Mada se ispostavilo da možda 50 posto ljudi nije za tu ideju. Rekao sam OK. Što se mene tiče, halal vam bilo. Evo vam moja ostavka”, rekao je Jerlagić.

Efendić je potom napravio pristupnicu u SBiH.

Jerlagić je rekao da se ne slaže sa nekim stavovima čela stranke.

“Ako već radimo Kongres, hajde da preispitamo našu političku opciju. Da li da ostanemo na onome iz 1996. ako o tome pričamo – zašto imamo generaciju koja boluje Dejton. Rukovodstvo je praktično prešlo preko toga”, ispričao je Jerlagić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79