Američka ambasada je pitala gdje je nestao novac u RS, a hoće li pravosuđe reagovati?

Američka ambasada je pitala gdje je nestao novac u RS, a hoće li pravosuđe reagovati?


Američka ambasada u Bosni i Hercegovini proteklih sedmica iznijela je niz optužbi i pitanja vezanih za vlasti u Republici Srpskoj (RS), posebno onaj dio koji je pod sankcijama i povezan s određenim kompanijama.

U prvoj objavi, Ambasada SAD-a je navela da se “u proteklih 18 mjeseci Vlada RS samo na Banjalučkoj burzi zadužila za više od 1,1 milijardu KM, što je značajan iznos koji ne uključuje komercijalne kredite čiji uslovi nisu javno dostupni.”

“Dakle, ako Vlada RS-a ima deficit i problema s isplatama socijalnih usluga i subvencija za poljoprivredu, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac?” upitali su iz Ambasade SAD-a.

Sljedeća objava ambasade bavila se sumnjivim ugovorima.

“Vlada RS je 2023. i 2024. godine potpisala ugovore vrijedne preko 70 miliona KM s kompanijama Prointer, Kaldera i Sirius 2010. Sve te kompanije su pod sankcijama američkog OFAC-a zbog njihove uloge u omogućavanju korupcije, ističe Ambasada SAD-a i postavlja pitanje gdje je novac?

Ambasada SAD-a dalje istražuje ko profitira od tih nejasnih poslovnih transakcija.

“Kompanije povezane s sankcionisanim pojedincima i politički moćnima često restrukturiraju vlasništvo kako bi sakrile uključenost porodice. Ko ima koristi od ovih transakcija? Gdje je novac?” upitali su iz Ambasade.

U objavi se postavlja i pitanje potreba građana RS.

Sankcionisani pojedinci i politički moćnici vode RS kao porodični posao od kojeg profitiraju porodica i prijatelji. Šta je s potrebama građana RS?

Američka ambasada jasno poručuje da su interesi uskih privatnih krugova stavljeni ispred interesa građana.

“Porodica Dodik je dobivala povlašteni tretman i primala poticaje, dobivala ugovore i osvajala tendere od vlade RS-a i institucija. Koliko legitimnih firmi i njihovih radnika, koji nisu povezani s porodicom Dodik, je propustilo prilike?” pitaju iz Ambasade SAD-a.

Svaka od ovih optužbi, ako bi bh. pravosuđe obavilo svoj posao, mogla bi biti trag koji bi doveo do novih procesa protiv visokih nivoa korupcije i zloupotrebe javnog novca za privatne interese.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija