Amina Smajlović nakon presude Mutapima: Dan kakve države da mi sutra slavimo? Ovo je prestrašno

Amina Smajlović, majka djevočice Nadin, prisustvovala je danas izricanju presude u slučaju “Dženan Memić”, a nakon što je sudija poručio da su optuženi Zijad Mutap i ostali oslobođeni krivice ona je napustila Sud BiH, kao i Davor Dragičević, otac stradalog Davida, ali i otac stradale Selme Agić.

Ona je za Avaz rekla da nije očekivala ovakav ishod presude.

– Nisam se nadala, mislila sam da će biti drugačije, ali ovdje očito kada vam dijete umre, kada vam neko djetetu zabrani liječenje, kada uskrati život djetetu on bude nagrađen i niko ne odgovara. Ne znam šta mi slavimo sutra, koji Dan državnosti, kakve države, ovo je prestrašno – kazala je Smajlović za “Avaz“.

Dodaje da je njena porodica jučer predala pritužbu na 20 strana sa konkretnim dokazima i sa svim što je kontradiktorno vezano za slučaj njene kćerke.

– Kada Vam govore tri godine predmet je živ, od prioriteta je, ne možemo sve govoriti i onda donesete odluku da istraga neće uopšte biti sprovedena. Pratimo Memića sedam godina, imaju dokaze, imaju sve i onda jedan sudija Perić kaže da se oslobađa. Puno me potreslo, mislila sam da će makar biti empatije na smrt djeteta, da će neko donijeti odluku onakva kakva treba da bude – rekla je Smajlović.

Tužna sudbina je na suđenju okupila roditelje koji se bore za pravdu, oca Selme Agić, oca Davida Dragičevića i grupu “Pravda za Davida”.

– To su ljudi koji su izgubili svoju djecu i traže pravdu. Moje dijete je hvala Bogu živo, ja se borim da ona bude živa i da ide ka ozdravljenju, ali imam osjećaj da se nešto drugačije desilo, da je išlo drugim tokom da bi mene ista sudbina čekala, možda bi čak prepisali da sam ja kriva za smrt, a znamo ko je najodgovorniji – poručila je Smajlović.

Podsjeća kroz suze da je i danas godišnjica kako je Nadin Smajlović izašla sa intenzivne njege nakon što je pala u komu.

– I zamislite smjelosti sudinice da kaže da dijete nema takvu dijagnozu i da nema razloga da se sprovodi istraga, a dijete je stopostotni invalid. Užas, stvarno više ne znam šta reći – poručila je.

Navodi i da je njena porodica poslala predtužbu, da je rok od sedam dana za izjašnjenje i da će se obratiti i Beogradu, jer je Nadin i državljanka Srbije.