Ana Brnabić “odljevu mozgova”: Umjesto odljeva imali smo neto priljev..

To je prava revolucija, to je najbolja garancija za prosperitetnu i bolju budućnost i kvalitetniji život u Srbiji, rekla je ona

Od oktobra prošle godine u Srbiju se iz inozemstva vratilo 92.300 građana, izjavila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom online konferencije „Talenti na vezi 4.0”.

Brnabić je ustvrdila da se svake godine sve više građana vraća u Srbiju i da je prema istraživanju Bečkog instituta za međunarodne odnose, od 2015. do 2019.godine, Srbija uspjela preokrenuti trend „odljeva mozgova”, javio je Tanjug.

– Umjesto odljeva imali smo neto priljev i to visokokvalificiranih povratnika svih starosnih kategorija, prije svega u starosnoj grupi od 24 do 29 godina. To je prava revolucija, to je najbolja garancija za prosperitetnu i bolju budućnost i kvalitetniji život u Srbiji – rekla je srbijanska premijerka na online konferenciji na kojoj je odgovarala na pitanja građana koji su donijeli odluku da se vrate u Srbiju ili razmišljaju o povratku.

Brnabić je kazala kako očekuje da će do 2026. Srbija biti etablirana kao zemlja novih tehnologija čije se gospodarstvo bazira na znanju, kreativnosti i idejama.

– To će donijeti novu kvalitetu života, ako sve to uspijemo, imat ćemo drukčiju komunikaciju s našom dijasporom i vjerujem da će se mnogi odlučiti na povratak, kao i da će mnogo stranaca doći živjeti i raditi u Srbiji – dodala je Brnabić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79