Analiza: Koliko je stanovnika TK vakcinisano u Srbiji?

Sudeći po redovima u Loznici, Malom Zvorniku, Ljuboviji … stanovnici našeg Kantona u velikom broju vakcinišu se u Srbiji. Niko osim zdravstvenih vlasti u Srbiji ne zna koliki je njihov ukupan broj, a mi se možemo baviti samo procjenama utemeljenim na usputnim podacima Ministarstva zdravlja Srbije o broju vakcinisanih stranih državljana. Zanimljiv podatak za procjenu ponudila nam je i naša nedavna anketa, pišu Tuzlarije.

Krenimo redom. Tuzlanski kanton ima oko 440 hiljada stanovnika, od toga 65.000 djece do 15 godina pa tako proizilazi da ima oko 375.000 stanovnika koje bi trebalo vakcinisati. Do 13. juna prvom dozom je vakcinisano 23.820 osoba što iznosi 6,35% u odnosu na navedenih 375.000.

Naša anketa nam je dala omjer vakcinisanih izvan TK (45%) u odnosu na vakcinisane u TK (15%), što znači da je izvan TK vakcinisano tri puta više nego u TK. Iz toga proizilazi da se još oko 18 % stanovnika vakcinisalo izvan TK, većinom u Srbiji. To bi značilo da je dodatno vakcinisano oko 67.000 stanovnika. Dobro je ako je tako ali se postavlja pitanje da li je to moguće?

Srbija se otvorila za vakcinisanje naših građana bez najave još u martu i tada je objavila da su za tri dana vakcinisali 22.000 stranih državljana. Većina ih je sigurno bila iz BiH, posebno iz TK pa bi se moglo procijeniti da je u tom prvom valu vakcinisano barem 10.000 stanovnika našeg Kantona. Srbija se ponovo otvorila za vakcinisanje 2. juna ali su naši građani uspijevali da se vakcinišu i tokom aprila i maja. U tom periodu, sudeći po redovima u Malom Zvorniku, vakcinisano je bar 5 hiljada naših stanovnika, što znači da ih je do 2. juna moglo biti vakcinisano ukupno oko 15 hiljada, računajući i onaj prvi talas u martu.

Za procjenu broja vakcinisanih u drugom talasu relevantan je jedino podatak Ministarstva zdravlja Srbije prema kojem je samo tokom proteklog vikenda u toj zemlji vakcinisano oko 14 hiljada stranih državljana. Nije pretjerano pretpostaviti da je bar pola od tog broja iz našeg Kantona, pa uzimajući u obzir i one koji su radnim danima išli u Srbiju, moglo bi se procijeniti da je nakon 2. juna, u Srbiji vakcinisano više od 20.000 osoba iz našeg Kantona. Računajući kompletan period od marta mjeseca, ukupan broj vakcinisanih u Srbiji bio bi oko 35 hiljada. Kako je ovaj broj skoro duplo manji od procjene u odnosu na anketu (67.000), stvaran broj vakcinisanih u Srbiji je negdje između, a koliki je znaju samo vlasti u Srbiji.

Ovakva matematika kaže da bi računajući sve, i one vakcinisane u TK i izvan TK, broj vakcinisanih stanovnika TK mogao biti veći od 60.000 što bi značilo da je do sada vakcinisano oko 16% stanovništva TK koje treba da se vakciniše.

Realno, nekih 16% vakcinisanih nije puno ali je puno bolje od onih smiješnih 6,35% koji su vakcinisani u domovima zdravlja u TK. S obzirom na restriktivnost naših procjena možemo se nadati da je broj vakcinisanih u Srbiji i veći od 35.000 ali je jasno da se do željenog procenta imunizacije može doći jedino masovnim vakcinisanjem ovdje, u našim domovima zdravlja. Za sada to ide kilavo, umjesto vakcina dobijamo samo obećanja i po svoj prilici četvrti val, koji se najavljuje za jesen, nećemo dočekati ni sa približno potrebnim procentom vakcinisanog stanovništva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79