ANKETA: Da li ćete ljetovati u Hrvatskoj? Rezultat je iznenađujući

Skoro da je postala tradicija u pojedinim medijima u Hrvatskoj da se vrijeđaju turisti iz BiH

Višegodišnje potcjenjivanje, pa čak i vrijeđanje turista iz BiH u susjednoj Hrvatskoj, izgleda da je dalo rezultate. Sudeći prema rezultatima ankete Oslobođenja, realizovane putem društvenih mreža, većina stanovnika BiH više ne želi ljetovati na hrvatskom primorju.

Možda se moglo i očekivati da će na pitanje: “Da li planirate ljetovati u Hrvatskoj?” blaga natpolovična većina Bosanaca i Hercegovaca odgovoriti negativno, ali je ovakav omjer zasigurno iznenađenje. Naime, čak 79 posto onih koji su odgovorili na ovo anketno pitanje su se izjasnili da ne namjeravaju ljetovati u Hrvatskoj. Tek 29 posto ispitanika je odgovorilo pozitivno.

Uostalom, sjetimo se svih onih izjava, TV priloga, novinskih napisa i drugih medijskih uradaka u kojima se Bosanci i Hercegovci nazivaju pogrdno “paradajz turistima”, koji samo dolaze na primorje, ne troše novac i prljaju plaže. Tekstovi i prilozi sa ovakvim porukama skoro pa da su postali tradicija u pojedinim hrvatskim medijima, jer se pojavljuju početkom svake sezone.

Ni u doba korone, kada je Hrvatska vapila za bilo kakvim turistima, Bosanci i Hercegovci nisu bili najpoželjniji. Sjetimo se samo odluke iz prošle godine, kada su državljani BiH, koji imaju dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, mogli bez karantina ulaziti u tu zemlju, dok su oni koji su imali samo bh. pasoš morali biti spremni na samoizolaciju.

Ni ove godine nije bolja situacija. Iako i u BiH, kao i u cijelom regionu, značajno opadaju brojke novootkrivenih slučajeva, Hrvatska je odlučila da otvori granice za državljane Srbije, dok Bosanci i Hercegovci i dalje moraju imati negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji, ako žele bez karantina da uđu u Hrvatsku.

Ne treba zaboraviti i nešto što spada u domen politike, odnosno odnos hrvatskih vlasti, bez obzira da li pripadaju “ljevici” ili “desnici”. Već godinama se hrvatski političari otvoreno miješaju u unutrašnje stvari BiH, promovišući priču o “legitimnom predstavljanju” i slično. Istovremeno ignorišu probleme u međudržavnim odnosima, kao što je neutvrđivanje granice, izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u blizini sa granicom BiH, nelegalno vraćanje migranata preko granice i druga.

Kažu da je povjerenje lako izgubiti, ali ga je teško vratiti. Ako je suditi prema rezultatima ankete, Hrvatska će se morati prilično potruditi da vrati Bosance i Hercegovce na svoju obalu piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79