Anketa: Da li podržavate odluku Vlade Kantona Sarajevo da pokrene stečaj preduzeća GRAS?

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Aziz Šunje smatra da je ispravna odluka da se pokrene stečaj preduzeća GRAS. Ukazao je da će (ne)uspjeh stečaja ovisiti o stečajnom upravniku.

U razgovoru za Klix.ba napomenuo je da stečaj ne znači likvidaciju preduzeća.

Odlučeno: GRAS ide u stečaj!

“Stečaj ne znači kraj kompanije. Jedno je stečaj, a drugo je likvidacija. Kada dugovanja firme postanu veća od vrijednosti imovine, onda ne preostaje ništa drugo no stečaj. U stečajnom postupku se formira regresivno pravo i potom se izmiruju obaveze prema onima kojima se duguje. Oni kojima se duguje su kategorizirani. Po regresivnom pravu se izmiruju obaveze”, objasnio je Šunje i podsjetio da još ne postoji zakon o stečaju.

Istakao je da stečajni upravnik ima priliku preduzeće postaviti na nove osnove. Prema njegovim riječima, od stečajnog upravnika, tj. kriznog menadžmenta zavisi da li će uspjeti u tome.

Smatra da je novac potrošen na pokušavanje otklanjanja finansijskih problema u GRAS-u zapravo “novac bačen u vatru, stavljanje problema pod tepih”.

“Stečaj znači da je crta povučena i stvara se prostor za revitalizaciju preduzeća. Objektivno, nije postojalo drugo rješenje i kamo sreće da se ovo ranije uradilo”, dodaje.

Šunje je ponovio da stečaj kompanije ne znači i siguran kraj njenog postojanja. Kao primjer stečaja s pozitivnim ishodom istakao je Tvornicu kablova u Tomislavgradu. Očekuje i pozitivan ishod za GRAS ako stečajni upravnik bude dobro radio.

Za njega je GRAS, koji po različitim osnovama duguje više od 300 miliona KM, metafora političkog utjecaja u javnim preduzećima i guranja problema pod tepih. Poručio je da je za pravnike pitanje da li se istovremeno može vršiti stečajni postupak i formirati novo preduzeće koje će se baviti javnim prijevozom, a kako su to ranije najavili iz Vlade Kantona Sarajevo.

Naglasio je da vlast ne smije dopustiti da Sarajevo ostane bez javnog prijevoza, ali da nije smjela dopustiti ni da se GRAS dovede do stečaja. Kako je kazao, ne smije se ići grlom u jagode, odnosno mora se sve promišljeno raditi.

Profesor Šunje je ukazao na to da od stečajnog upravnika zavisi koliko će se brzo provoditi stečaj. Smatra da se to može brzo uraditi, ako se bude dobro radilo.

Za njega nije neizvedivo da se to uradi do kraja ove godine – kako su to najavili nadležni. Međutim, nije optimističan s obzirom na to kako su se vlasti odnosile prema javnim firmama.

Saglasan je s onima koji su pri stavu da bi bilo besmisleno nastaviti novac poreznih obveznika trošiti na otklanjanje finansijskih problema u GRAS-u. Kako je kazao, bilo bi dobro vidjeti koliko je novca iz budžeta potrošeno u ovu svrhu piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79