Antiratni protesti u Rusiji: Građani pozvani da izađu na ulice 6. marta

Ruski opozicionar Aleksej Navalni i članovi njegove organizacije, pozvali su građane Ruske Federacije da izađu na proteste 6. marta te da na taj način poruče Vladimiru Putinu kako nema podršku ruskog naroda za rat u Ukrajini.

U govoru koji je objavljen na zvaničnoj stranici ruskog opozicionara navodi se kako je prije osam dana Rusija počela da se smatra apsolutnim zlom zbog invazije na Ukrajinu.

“Sve je to zbog jedne osobe. Putin obeščašćuje rusku zastavu, ruski jezik i samu riječ Rusija. Za nekoliko dana, ludi diktator je srušio sva dostignuća ruskih naučnika, sportista i umjetnika. Dugi niz decenija osuđeni smo na krivicu. Zbog Putina, Rusija mnogima znači rat, ali to nije tako”, naveli su iz organizacije ruskog opozicionara.

Također, naveli su kako je Putin godinama zastrašivao, hapsio i ubijao Ruse.

“Ukrao je izbore i milijarde. Putin je bio taj koji je želio da bombarduje mirne gradove, ubija djecu i uništava živote. Ruse nisu pitali da li žele rat. U Rusiji, koju volimo i na koju smo ponosni, milioni ljudi su protiv ovog ludila. Sada je njihova pomoć potrebnija nego ikada. Ne samo Ukrajini, pa čak ni Rusiji, cijelom svijetu je potrebna pomoć u borbi protiv Putina i njegovog rata”, poručili su.

Iako se mnogi plaše, iz organizacije ruskog opozicionara ističu kako podleći ovom strahu znači stati na stranu fašista i ubica.

“Putin je već oduzeo Rusiji ekonomiju, odnose sa svijetom i nadu u budućnost. Ne dajte se strahu, izađite na ulice, neka cijeli svijet vidi da Putin nije Rusija. Samo tako možemo vratiti čast našoj otadžbini. Samo na taj način svako od nas može sačuvati svoje dostojanstvo. Moći će reći da je u najstrašnijim danima ostao čovjek i da nije šutio”, navodi se.

Organizacija iza koje stoji Aleksej Navalni uputila je poruku i Rusima koji su već napustili Rusiju.

“Izađite na ulice u zemljama u kojima živite. Pokažite svijetu da Rusi ne žele rat. Dođite na trgove u Berlinu, New Yorku, Amsterdamu ili Melburnu. Sada smo svi odgovorni za budućnost Rusije. Ove nedjelje, 6. marta u 14 sati. Na centralnim trgovima svih gradova u Rusiji i svijetu. Moskva, St. Petersburg. Za dostojanstvo – protiv Putina. Za Rusiju – protiv rata”, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79