Apsurd: U BiH se više isplati hranu baciti nego je donirati

Vjerovali ili ne, živimo u državi u kojoj, ako bacite hranu država vas nagradi, jer vam ne naplati PDV, a ako nahranite gladnog donirajući hranu, država vas kazni jer morate platiti 17 posto”

Poslanik i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović izjavio da, prema podacima s kojima se operiše, godišnje u BiH baci se oko 400 tona hrane, od čega više od jedne trećine, odnosno 140 tona od strane privrednih subjekata.

Osnovni razlog za to je plaćanje PDV-a i na donacije, zbog čega se zalaže da kroz zakon o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost bude ukinut porez za one koji doniraju hranu piše Fokus.

– Vjerovali ili ne, živimo u državi u kojoj, ako bacite hranu država vas nagradi, jer vam ne naplati PDV, a ako nahranite gladnog donirajući hranu, država vas kazni jer morate platiti 17 posto – naveo je Magazinović na pres-konferenciji o temi “Ljudi gladuju, a hrana se baca – ukinuti porez na doniranje hrane”.

Po njegovim riječima, u takvoj situaciji finansijski se više isplati hranu baciti na deponiju, nego donirati onima koji su u stanju potrebe.

Kaže da niko nema tačan podatak koliko je osoba u stanju potrebe, ali “podatak s kojim se operiše da je više od pola stanovništva ispod granice ili na granici siromaštva, onako kako je siromaštvo definirano kao postojanje osnovnih mogućnosti za dostojanstven život”.

Ono što želimo da uradimo jeste da kroz zakon o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH, koji je pripremljen, novi mandat parlamenta počnemo tako što ćemo pokazati da postoji osjećaj ljudskosti i na neki način ćemo testirati novi saziv Parlamenta BiH – kazao je Magazinović.

Naveo je da će 1. decembra, kada bi trebala biti konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH, svim zastupnicima i zastupnicama iz svih stranaka dostaviti prijedlog zakona, objašnjenje zbog čega se ovo radi i poziv da upravo oni budu ti koji će predložiti ovaj zakon. Kaže da bi najviše volio da se svih 42 poslanika potpiše na ovaj zakon.

Magazinović je napomenuo da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) neformalno uključena, da su dali svoje mišljenje, čak pomogli u definiranju zakona.

– Želimo ih uključiti i formalno, da UIO da formalno svoje mišljenje o ovom zakonu. Ovo je zakonska aktivnost od koje niko nema štetu, a svi imaju korist – zaključio je Magazinović.

Ekonomski ekspert Faruk Hadžić je kazao da broj korisnika narodnih kuhinja u BiH svakodnevno raste.

– Imamo paradoksalnu situaciju, da preduzeća u BiH imaju dovoljne količine hrane koje bacaju. S druge strane imate potrebu od strane narodnih kuhinja, korisnika, da dobiju taj jedan obrok. Međutim, zakonska regulativa je takva da je svako preduzeće destimulisano. Nažalost, isplati mu se baciti hranu, uništiti hranu, nego je donirati, jer za to mora platiti porez državi – naveo je Hadžić.

Napomenuvši da niko sa sigurnošću ne može tačno reći, ali procjene su da se uništi godišnje oko 126 miliona KM hrane koja bi mogla biti donirana narodnim kuhinjama i „da se trajno riješi pitanje hrane za one kojima je ta pomoć neophodna“.

– U ovoj situaciji svi bi akteri imali korist od toga. Uprava za indirektno oporezivanje, a s tim i država BiH ne bi izgubila ništa. Jer svakako se ta hrana uništi i na nju se ne plaća PDV. U toj varijanti, ako bi se samo dopunio član Zakona o PDV-u, imali bismo situaciju da bi preduzeća donirala hranu. Riješilo bi se trajno pitanje osiguranje obroka za gladne u BiH. Država ne bi čak ni izgubila ništa nego bi dobila, jer bi bilo neophodno manje donirati novčanih sredstava za rad javnih kuhinja, jer bi imali dovoljne količine hrane – pojasnio je Hadžić.

Izrazio je nadu da je ovo jedna od takvih inicijativa koju će podržati svi zastupnici u Parlamentu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79