Apsurdi u Tuzli: “Manja djeca idu u školu, a ne mogu na trening, veća treniraju, a ne mogu u školu”

Skupština Tuzlanskog kantona jučer je podržala set mjera koje su donijeli Krizni štab i Vlada TK, a donošenjem izmjena Zakona o javnom redu i miru, svako kršenje propisanih higijensko-epidemioloških mjera podložno je kažnjavanju.

Prema higijensko-epidemiološkim mjerama koje su na snazi u TK građani su obavezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Zabranjeno je kretanje poslije 21 sat, obavezna je distanca od dva metra na otvorenom i u zatvorenom. U ugostiteljskim objektima maksimalan broj gostiju je 20, s tim da svaki objekat mora imati četiri metra kvadratna porostora po gostu, a osoblje mora u svakom momentu nositi maske. Maske nisu obavezne dok gosti sjede za stolom u ugostiteljskim objektima, ali jesu prilikom kretanja u njima.

Također, prema važećim epidemiološkim mjerama u TK djece od prvog do petog razreda pohađaju nastavu. Ta ista djeca, pak, po važećim mjerama ne mogu trenirati u zatvorenom. S druge strane, osnovci od šestog do devetog razreda, srednjoškolci i studenti nastavu pohađaju online. Oni mogu trenirati jer su u uzrastu koji je najčešće uključen u takmičenja.

“Do daljnjeg se zabranjuju sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru izuzimajući treninge i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju u takmičenjima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou”, glasi donesena mjera Vlade TK, što znači da ona djeca koja se takmiče na nekom nivou mogu trenirati, ali ne i ići u školu.

U skladu s ovom zabranom, rad ne mogu obavljati teretane, fitness centri, potvrđeno je jučer iz Vlade TK, jer su uslijedili upiti zbog nejasnoća. Zanimljivo je da u tom pojašnjenju nema bazena, nego je navedeno da se “podrazumijeva zabrana rada teretana i fitness centara”.

Dok teretane ne mogu raditi, rad je dozvoljen kladionicama, kafićima i tržnim centrima u TK.

– Teoretski govoreći, ja sad mogu iznijeti pokretnu bijelu tablu u kafić ispred Fakulteta, platiti kafe studentima i savršeno im legalno održati nastavu iz Diferencijalne geometrije, na primjer. Istovremeno, ilegalno je da ih uvedem u zgradu Fakulteta, gdje im izmjerimo temperaturu, gdje svi nosimo maske tokom cijelog časa, te držimo distancu od preko dva metra – napisao je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić, nakon što je u TK uvedena online nastava dio učenika i sve studente.

Bile logične ili ne, kazne za kršenje mjera u TK za fizička lica iznose od 100 do 500 KM, za pravna lica od 500 do 2.000 KM, za odgovorne osobe u pravnim licima te za vlasnike radnji, odnosno obrta od 200 do 1.000 KM piše Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79