Arapović: Presuda Mujanoviću uoči obilježavanja genocida u Srebrenici nastavak je progona bh. državljana

Arapović: Presuda Mujanoviću uoči obilježavanja genocida u Srebrenici nastavak je progona bh. državljana


Adis Arapović, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, s prezirom odbacuje današnju pravosudnu farsu u kojoj je borac Armije Republike Bosne i Hercegovine Husein Mujanović osuđen u Beogradu na deset godina zatvora.

– Kao građanin, zastupnik u Parlamentu i očevidac agresije i ratnih dešavanja u Sarajevu s prezirom odbacujem pravosudnu farsu koja je rezultirala osuđivanjem branioca Bosne i Hercegovine i borca Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića u Beogradu na deset godina zatvora.

Politička i ideološka kuhinja
Nadležni organi naše zemlje, prije svega Ministarstvo pravde i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, moraju reagirati, zaustaviti daljnju patnju Mujanovića i njegove porodice te okončati životnu dramu našeg sugrađanina, protivpravno otetog, dvije godine pritvorenog i na kraju suđenog za ono što treba političkoj i ideološkoj kuhinji režima u Srbiji – navodi Arapović.

Uprkos nizu poraza u fingiranim optužnicama protiv branitelja Bosne i Hercegovine, kao što su Divjak, Jurišić, Salkić… srbijanskoj politici je očigledno od velike važnosti i dalje raditi na izjednačavanju krivice za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, dodaje Arapović.

– Današnja presuda, pet dana pred obilježavanje genocida u Srebrenici, nastavak je selektivnog progona državljana Bosne i Hercegovine za navodna djela počinjena u Bosni i Hercegovini, a ne u ovoj susjednoj zemlji. Tome se moramo suprotstaviti snažno i jedinstveno – ističe Arapović.

Podsjeća Arapović da ni Pravila rimskog puta, kojim su precizirane nadležnosti pravosudnih tijela na području bivše Jugoslavije za procese koji se ne vode pred Haškim tribunalom, kao ni relevatni sporazumi između naše zemlje i Republike Srbije, ne dozvoljavaju nadležnost Srbije nad ovim pitanjima.

Hitno djelovati

– Institucije Bosne i Hercegovine ne smiju dozvoliti preuzimanje teritorijalne jurisdikcije od strane Republike Srbije, pogotovo nakon što su sudovi u Londonu i Beču pravosnažnim presudama označili političku motiviranost srbijanskog pravosuđa i montiranih procesa protiv naših branitelja.

Zato zahtijevamo od nadležnih organa Bosne i Hercegovine, a posebno podcrtavam ulogu Predsjedništva BiH, da zaustave protivpravno i očigledno nasilje Republike Srbije, odnosno da hitno djeluju i zaštite naše građane – rekao je Arapović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija