Nakon Drvara: Sumnjivi otpad u tajnosti dovezen i u Bihać, policija i inspekcija na terenu

Nakon Drvara: Sumnjivi otpad u tajnosti dovezen i u Bihać, policija i inspekcija na terenu


U popodnevnim satima, oko 50 tona otpada koji asocira na onaj koji je prije par dana istovaren u Drvaru, dovezeno je i u Bihać.

Lokacija je dvorišni prostor bivšeg preduzeća Tehnopek, koje je nakon stečajnog postupka, prodano za sada nepoznatom državljaninu Holandije. Na lice mjesta, nakon dojave građana, odmah su izašli pripadnici MUP-a USK-a, komunalne inspekcije Grada Bihaća, Inspekcije za zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, kao i predstavnici MZ Privilica, na čijem je teritoriju otpad i odložem. Treba reći i to, da je lokacija na kojoj je otpad nelegalno odložen, u neposrednoj blizini rijeka Dobrenica i Una, što predstavlja i opasnost od ekozagađanja.

Iako su vozači kamiona koji su sporni otpad istovarali na ovu lokaciju, brzo je i napustili, zahvaljujući građanima koji su uspjeli fotografirati registarske tablice, pripadnici MUP-a USK-a su na tragu da ih identificiraju i postupe u skladu sa ovlastima, u ovom slučaju, prenosi Faktor.

Amir Bakrač

– Dobili smo podatke od firme Krom reciklaža iz Srbije, vlasnik je Krsto Medeni i oni su i vlasnici kamiona koji su ovdje odložili komunalni otpad. U telefonskom razgovoru, vlasnik nam je rekao da je za ovo odlaganje otpada dobio odobrenje od nekog federalnog ministarstva. Insistirali smo da nam to i dokaže, dokumentuje, međutim, prema našim saznanjima, vlasnik za odlaganje ovog otpada nema nikakvo odobrenje. Pretpostavljamo da je ta firma kontaktirala vlasnika ove lokacije koji je u Holandiji, i da mu je vjerojatno on dao odobrenje da otpad odloži ovdje – kazao je Amir Bakrač, komunalni inspektor Grada Bihaća.

Bakrač je dodao da se radi o istom ili sličnom tekstilnom otpadu koji je nedavno na identičan način odložen i u Drvaru, te da mu je zemlja porijekla Italija.

Rok od osam sati

– Direktoru sporne firme čiji su kamioni dovezli otpad, dali smo rok od osam sati da vrati kamione, pokupi i odveze otpad sa ovoga mjesta. U suprotnom, postupit ćemo prema zakonskim propisima – kazao je Bakrač.

Tako je Bihać, nakon Drvara postao mjesto gdje neko iz ličnih interesa i pod sumnjivim okolnostima, odlaže otpad iz drugih zemalja. Cijeli slučaj prate sve nadležne institucije Grada Bihaća i USK-a. O svemu je obaviješten i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, ali ostaje otvoreno pitanje šta će državne i federalne institucije učiniti u sada već ponovljenom slučaju, kada se BiH koristi za skladištenje tuđeg i kako rekoše, opasnog otpada.

Asim Begatović, predsjednik MZ Privilica, ogorčen je činjenicom da je uz sve probleme s kojima se Grad Bihać susreće, sada postao i odlagalište nečijeg otpada, a da pri tom, domaćini, niti bilo ko od nadležnih nisu niti upoznati s tim, niti su to odobrili.

Asim Begatović

– Mještani su me obavijestili oko 15 sati, bili su zgroženi. Vidjeli su da kamioni istovaraju otpad. Radi se o dva šlepera, otpad širi nesnosan smrad. Na sreću, neko je fotografirao registarske tablice, tako da očekujemo da će krivac za ovo biti pronađen i sankcioniran. Nedopustivo je da se ovo dešava, ali mi očekujemo da će ovo brzo biti riješeno, jer na tome i insistiramo – ističe Begatović.

Opasan otpad

Kantonalni inspektor za zaštitu okoliša USK-a, Senad Dervišević odmah je stigao na lice mjesta, ustvrdio da se radi o otpadu nepoznate vrste, koji se u tom slučaju, tretira i kao opasan. Sada slijedi procedura ispitivanja sastava ovoga otpada, ali sve podsjeća da je jako slično onome koji je deponiran u Drvaru.

Senad Dervišević

– Federalni inspektori vode postupak u Drvaru, a kada mi dobijemo potrebne informacije o vrsti otpada, primjerice da li je radioaktivanm da li postoji biološko onečišćenje i kada dođemo do tih podataka, onda ćemo pristupiti uklanjanju otpada sa ove lokacije, a troškove treba da snosi vlasnik lokacije. Ako se ne utvrdi njegov identitet, to će morati biit plaćeno sredstvima Kantona. Stupit ćemo u kontakt sa federalnom inspekcijom koja je na sličnim poslovima identifikacije otpada angažirana u Drvaru, ali mi imamo mogućnost da to obavimo i na Biotehničkom fakultetu u Bihaću. U svakom slučaju, sve mjere da se ovaj otpad što prije ukloni već poduzimamo i nadamo se da ćemo doći i do počinitelja, šro je zadatak MUP-a USK-a – navodi Dervišević.

Pripadnici MUP-a USK-a do daljnjeg iz sigurnosnih razloga osiguravat će ovu lokaciju, a kako smo uspjeli doznati, za vozačima kamiona čije su registarske tablice fotografirane, već se traga.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija