Arnautović: Posljednje konsultacije sa Schmidtom u januaru, CIK otvoren za inovacije

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, iznio je svoje stavove o predstojećim izborima i najavama visokog predstavnika Christiana Schmidta o mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH, koje još nisu realizovane.

Arnautović je istakao podršku CIK-a donošenju paketa integriteta te naglasio aktivnu ulogu komisije u pripremi rješenja još od 2021. godine. Navodi da su dva puta inicirali promjene prema Parlamentu, uviđajući nedostatke u izbornom procesu i predložili tehničke izmjene. Posljednje konsultacije sa Schmidtom su održane u januaru, te su izrazili želju da se promjene donesu što je prije moguće, bilo od strane visokog predstavnika ili Parlamenta.

Unatoč tome, CIK se priprema za izbore kao da neće biti izmjena Izbornog zakona, ali ističe da razmišljaju i o mogućim izmjenama te bi voljeli vidjeti inovacije. Navode da će sve promjene koje mogu usvojiti biti implementirane na dan raspisivanja izbora.

Arnautović se osvrnuo i na raspored održavanja izbora u BiH, izrazivši mišljenje da bi bilo idealno da se lokalni i opći izbori održe u istoj godini, kako je to bila praksa ranije.

Na kraju, komentarisao je i optužbe vladajućih političara da je CIK političko tijelo i da treba biti potpuno izmijenjen. Odbacio je ove tvrdnje, istaknuvši da su pod pritiskom i napadima te da se ne obaziru na političke optužbe, nego se pridržavaju zakona koji propisuje nepristrasnost i nezavisnost CIK-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79