Austrija uvela strožija pravila: Od 25. januara svi moraju nositi FFP2 maske

Efendić objavio video za koji tvrdi kako dokazuje da su vijećnici Četvorke glasali s kamerom u olovci Austrija je uvela strožija pravila o socijalnoj distanci i nošenju maski, a lockdown produžen je do 7. februara. Sebastian Kurz rekao je da se nada da će se situacija normalizirati do ljeta.

“Nova pravila nikoga ne usrećuju i sve su samo ne popularna, ali ipak su neophodna, čak i ako ih je dosta svima”, rekao je Kurz u nedjelju.

Od 25. januara Austrijanci će morati nositi maske tipa FFP2 (jednako kao i KN95, N95 ili P2 u drugim dijelovima svijeta) u supermarketima, apotekama, benzinskim pumpama i u javnom prevozu. Smatra se da maske FFP2 nude bolju zaštitu od infekcija u zraku od jeftinijih hirurških maski za jednokratnu upotrebu.

“Maske FFP2 koje se trenutno prodaju u apotekama, bit će dostupne po nižoj cijeni u supermarketima”, kazao je ministru zdravlja Rudolfu Anschoberu.

Ljudi će sada morati biti udaljeni dva metra jedan od drugog, umjesto jednog metra.

Kurz je rekao da je odluka o uvođenju strožih pravila donesena zbog novog soja koronavirusa koji je otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, ali i zbog toga što širenje koronavirusa treba zaustaviti.

Austrija produžava lockdown do 8. februara

Bilo bi bezobzirno sada ublažiti ograničenja, rekao je Kurz, izrazivši nadu da će se kampanjom imunizacije Austrija na ljeto vratiti u “potpunu normalu”.

Vijest o strožim pravilima stigla je dan nakon što je oko 10.000 ljudi, od kojih su mnogi bili bez maski, marširalo Bečom, protestirajući protiv lockdowna.

Medicinski službenici prijavili su u nedjelju 1.267 novih slučajeva Covid-19 u Austriji, uključujući 281 u Beču prenosi Klix.

Prema podacima vlade, u zemlji je bilo 388.719 slučajeva i 7.082 smrtnih slučajeva od virusa od početka pandemije.

Austrija: Preglasno slušao Kur'an u automobilu – 100 eura kazna

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79