(FOTO) Autobusni kolodvor u Stocu služi za odlaganje smeća i kao toalet

Peroni autobusne stanice u Stocu prazni, devastirani, nimalo nalik na mjesto koje je nekada bilo puno putnika. Naprotiv, danas služe kao pisoari i toalet. Iako je ovaj gradić na sjecištu puteva, ovdje se autobusi rijetko zaustavljaju. Autobusna karta se ne može kupiti nigdje u gradu, ne postoje linije, ni red vožnje.

Upravo na problem autobuskog kolodvora upozorili su građani Stoca s kojima smo razgovarali u okviru projekta „Čitaj više, misli više”, uz moderaciju novinara Nermina Bise. Svi su složni da je turistički potencijal neiskorišten, iako je Stolac muzej na otvorenom sa oko pedesetak spomenika od nacionalnog značaja, piše Interview.

Pored nepostojanja turističke zajednice na nivou grada, ogromni problem za razvoj turizma ali i života uopšte u Stocu je i autobusni kolodvor.

– Infrastruktura autobusnog kolodvora postoji, zgrada je tu, ali je u zadnje tri-četiri godine napuštena i zub vremena je uzeo pod svoje – kaže Bise.

Šta se zapravo dogodilo?

Prije rata u Stocu je postojala firma koja se zvala „Napredak Stolac“. Bila je to respektabilna kompanija za transport putnika i robe koja je imala svoju mehanizaciju, autobuse i kamione. U njenom vlasništvu se nalazio i spomenuti autobusni kolodvor u Stocu. Nakon ratnih dešavanja firma se ugasila. Stočani, koji su željeli ostati anonimni, kažu nam da su problemi kolodvora počeli kada ga je preuzeo lokalni „tajkun“ i moćnik, izvjesni Jozo Perić – Tukeša.

– On je imao svoju firmu „Renner“ se zvala. Bavio se transportom, imao je svoje autobuse i kamione. On je preuzeo autobusni kolodvor i dan danas u vlasničkom kartonu stoji da je kolodvor upisan na njemu. O njemu nemam ništa dobro da kažem, svi su ga se bojali u gradu. Posebno Bošnjaci. Znam da je iza rešetaka, niko ga nije vidio godinama – kaže nam Stočanin Dž.Š.

I zaista, vlasnik kompanije „Renner“, prema podacima koji se mogu dobiti iz kabineta Ministra unutrašjih poslova HNK, Jozo Perić Tukesa je prototip poslijeratnog bosanskohercegovačkog biznismena koji je svoje carstvo izgradio na kriminalu. Slobode je lišen u januaru 1999. godine u velikoj akciji hercegovačke policije protiv organiziranog šverca i kriminala. Od tada ga niko u Stocu nije vidio, građani ne znaju je li iza rešetaka ili je negdje vani. Kažu da ima zabranu ulaska u BiH.

Dok slikam devastiranu zgradu autobusnog kolodvora, kraj mene prolazi autobus iz Mostara. Pošto su peroni uništeni, autobus se parkira pored zgrade kolodvora na improvizirani parking plac. Zapravo je to javna površina koju malobrojni autobusi koji prođu kroz Stolac koriste da parkiraju vozilo. U razgovoru sa vozačem saznajem da se karta može kupiti jedino u autobusu.

– Imamo liniju za Čapljinu koju vozi Autoherc i liniju do Mostara od Autoprevoza. Sablasno ovo sve izgleda. Nije mi jasno da nikom u gradu nije u cilju da obnovi ovaj kolodvor. Nadam se da će završetkom izgradnje puta prema Neumu i ovaj kolodvor vratiti stari sjaj – kaže nam vozač.

Nikom zapravo nije jasno kako je moguće da jedini autobusni kolodvor u Stocu godinama propada. Iz Uprave općine Stolac nam ne daju nikakve odgovore na pitanje kada se očekuje obnova kolodvorske stanice. Upućuju nas na Službu za imovinsko – pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina. Nažalost, ni u ovoj Službi nemaju sluha za novinarska pitanja. Od deset poziva samo su se javili na jedan, da kažu da nemaju nikakvih informacija.

Do kada će autobusni kolodvor u Stocu služiti kao mjesto gdje se skupljaju beskućnici i narkomani, zvaničnog odgovora nema. No, potencijala ima, zainteresiranih i putnika također ima…ali bez ulaganja, transparentnosti, strategije i zdrave poduzetničke klime se ne može. A to je ono što ovom gradu u velikoj mjeri nedostaje.

Stolac je grad smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na krajnjem istoku Hercegovačko-neretvanskog
kantona, nastao na obalama kraške ljepotice rijeke Bregave, koji okružuju planine Hrgud te Vidovo polje s okolnim mjestima koja su ispisana perom bogate kulturne prošlosti.

Nekad sjecište puteva i grad u koji se dolazilo radi posla i života, na šta upućuju brojna industrijska postrojenja i naselja na ulasku u Stolac koja su namjenski formirana radi industrije, danas priča i živi neku drugu priču.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments