Avdagić: Vučić samo diže tenziju

“Kao i obično ciklično se ponavlja nova kriza na Kosovu sve dok se odnosi Srbije i Kosova ne riješe, a prije svega dok se ne riješi pitanje integracije Srba na sjeveru Kosova u državu Kosovo”, kaže vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.Ovakve krize ćemo gledati i u nastavku, tvrdi Avdagić, dodajući da će ih pogotovo biti sve dok je Aleksandar Vučić predsjednik Srbije ili dok je na vlasti neka druga politička partija koja na probleme gleda na radikalan način, a Srbe na Kosovu kao na monetu za potkusurivanje.

Vučić više nema puno poluga s kojima može privlačiti interes Zapada prema Srbiji i u kontekstu cijele situacije možemo reći da Srbiji ne ide dobro, a pogotovo u odnosu prema Rusiji gdje su kompletnoj Evropi okrenuli leđa. On, zapravo, više nema puno toga što može napraviti, a da makne temu pritiska sa sebe, nego zakuhati negdje problem koji samo on može zakuhati, pa ga onda može i riješiti. Toga su svi svjesni – ističe Avdagić.
No, problem je što je Vučiću mogućnost iskorištavanja takvih situacija sve manja, ali i sve više nauštrb Srba koji žive na sjeveru Kosova.

Nakon sinoćnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije i još jednog dramatičnog obraćanja naciji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je izdao naređenje Vojsci Srbije da podigne borbene gotovost uz poruku da „od JNA nismo imali ovakvo raspoloženje vojske i policije da se stave na raspolaganje otadžbini“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79