Bahaćenje domaćih lidera: Plate političkih funkcionera u BiH na evropskom nivou

Bahaćenje domaćih lidera: Plate političkih funkcionera u BiH na evropskom nivou


Politčari i nosioci najviših javnih funkcija u Bosni i Hercegovini primaju mjesečne plate koje su na evropskom nivou, prema podacima Forbsa, dok prosječni građani te zemlje žive s nižim primanjima u poređenju s ljudima u zemljama regiona i šire.

Članovi Predsjedništva BiH, kao i predsjedavajuća Savjeta ministara, nalaze se u samom vrhu po visini plata u poređenju s njihovim kolegama na istim funkcijama u zemljama regiona. Mjesečna primanja domaćih funkcionera su gotovo identična platama predsjednika i premijera Slovenije i Hrvatske, a značajno veća u odnosu na najviše zvaničnike u Srbiji ili Crnoj Gori.

Na primjer, mjesečna neto plata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iznosi 1.715 eura, dok crnogorski predsjednik Jakov Milatović prima 1.932 eura. U isto vrijeme, neto plata Željka Komšića iznosi 3.136 eura, Denisa Bećirovića 3.315, a Željke Cvijanović 3.390 eura.

Poređenja radi, plata predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar iznosi 3.728 eura, a predsjednička plata Zorana Milanovića, šefa hrvatske države, iznosi 3.555 eura.

Ovi podaci izazivaju nezadovoljstvo među građanima, s obzirom na to da je životni standard u BiH znatno niži u poređenju s visokim primanjima političkih lidera. Ekonomisti i sociolozi ističu da takav raskorak između političkih funkcionera i običnih građana pokazuje moralni deficit u društvu te ukazuje na potrebu za promjenama i odgovornošću građana.

Politički analitičar Ivana Marić apelira na građane da prepoznaju svoju odgovornost i aktivno se suprotstave ovakvim nepravilnostima, te naglašava da bi političari trebali biti odgovorni prema svojim biračima.

Dok političari u BiH nastavljaju primati evropske plate, građani se suočavaju s izazovima niskog životnog standarda i ekonomske neizvjesnosti, postavljajući pitanje moralnosti i etičnosti lidera koji upravljaju zemljom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija