Bahatost i nemarnost Euro-Asfalta: Betonara u Tarčinu duže od godinu radi bez dozvole

Bahatost i nemarnost predstavnika Euro-Asfalta

Betonara u Tarčinu duže od godinu radi bez dozvole.

U vremenu kada nane koje sa strahom prodaju dvoje-troje vunenih čarapa ili kesicu ljekovitih trava svakodnevno tjera policija, kada se pišu kazne vlasnicima objekata u kojima se zatekne samo jedan gost “viška”, u Tarčinu radi nelegalna betonara. Ne radi dan, dva, sedmicu ili dvije, nego betonara nelegalno radi duže od godine piše Crna-Hronika

Saznajemo i da je betonara u vlasništvu firme Euro-Asfalt, koja je bliska SDA. 

Nelegalan rad

13. januara je održana javna rasprava u MZ Tarčin, povodom davanja Okolinske dozvole za projekat privremene betonare “Tarčin” u naselju Smucka.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je izvjestilo građane MZ Tarčin, da betonara “Tarčin” već godinu dana nelegalno radi u naselju Smucka i da su nakon godinu dana iskupili svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za dobijanje okolinske dozvole.

Dok je trajala sva ta procedura iskupljanja  dokumentacije, betonara je aktivno radila i nanijela stanovništvu MZ Tarčin ogromne štete, kako materijalne tako i štete po zdravlje građane MZ Tarčin.

– U toku tog nelegalnog rada Kantonalna inspekcija nije reagovala nijednom i zatvorila tu betonaru koja radi bez potrebnih dozvola, te je na taj način dozvolila da građani budu taoci ogromne buke, prašine, nanošenja ogromne štete na privatnim imanjima stanovništva MZ Tarčin.

Bahat, bezobrazan i nemaran odnos predstavnika firme koja je instalirala betonaru na samoj raspravi i odnos prema stanovništvu pokazuje o kakvoj je kompaniji riječ, rekao nam je jedan od mještana naglasivši da se javnoj raspravi nisu odazvali predstavnici lokalne zajednice iako su bili uredno pozvani.

Građani su odbili zahtjev firme koja je instalirala betonaru i koja je podnijela zahtjev da im se dozvoli rad betonare u narednih pet godina. Građani neće posustati u ovoj diskriminaciji što im se dešava, te će se boriti pravnim putem protiv ovog nasilja.

Spremni su i blokirati puteve, kao i samu betonaru kako bi zaštitili vlastito zdravlje, ali i svoja imanja.

Održani protesti

Na protestima koje su organizovali stanovnici ovoga područja okupljenima su se obratili iz Ministarstva. Dali su obećanje da će ponovo zatražiti još jednu javnu raspravu.

– Na protestima smo donijeli zaključke, odabrali pregovarački tim, zauzeli jasan stav da se betonara ukloni iz naselja, nadoknadi materijalna šteta stanovništvu i popravi uništena infrastruktura. Za ove stavove je zadužen pregovarački tim koji neće odstupiti ni od jednog zahtjeva.

Potvrđeno nam je ponovo da su do sada su radili bez ikakvog papira, ali nam je predstavnik Euro-Asvalta rekao da sa opštinom imaju neki ugovor o saradnji, dodao je jedan od mještana okupljenih na protestima.

Podsjećamo i da je krajem prošle godine Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Hameda Ramića, direktora firme Euro-Asfalt, zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Optuženi se tereti da je kao odgovorna osoba, tačnije direktor firme Euro-Asfalt iz Sarajeva, vršio nezakonite uplate na račun Agencije za posredovanje u zapošljavanju “Leading” za fiktivan angažman studenata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79