Bakir Izetbegović ostao bez pozicija: Ostao je samo predsjednik SDA stranke

Bakir Izetbegović ostao bez pozicija: Ostao je samo predsjednik SDA stranke


Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je još 2021. stekao uslove za penziju. Tada mu je kao i svakom drugom parlamentarcu koji je silom zakona poslan u penziju isplaćena otpremnina u visini 30.000 KM.

Iz Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine (PS) BiH je objašnjeno da se tih otpremnina niko ne može odreći, po važećim zakonima u čijem su kreiranju i sami direktno ili indirektno sudjelovali.

Međutim, svi političari među kojima su pored Bakira Izetbegovića i Dragan Čović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Mirko Šarović i mnogi drugi odmah nakon što im se izdaju rješenja o umirovljenju i isplati otpremnina, nastavljali su radni odnos kao izaslanici i zastupnici za plaću u iznosu od oko 3.000 KM.

Krah SDA u 2022. godini: “Gube javna preduzeća, brojne funkcije, direktore, sigurnosne agencije i Kliničke centre”

Podsjećamo da je Bakir Izetbegović 2021. godine izjavio da će kada Komisija donese rješenje, otpremnina u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima.

Međutim, od čega i kako bračni par Izetbegović danas žive? Bakir Izetbegović je porazom na predsjedničkim izborima ostao kratkih rukava. Nije involvirani ni u izvršnu ni u zakonodavnu vlast.

Nema više zastupničkih paušala, predsjedničkih plaća, otpremnina. Da li će od jedne plaće Sebije Izetbegović i penzije Bakira Izetbegovića moći nastaviti život na kakav su navikli? 

Trenutno su oči bračnog para Izetbegović okrenute ka kongresu stranke koji bi se trebao održati na proljeće 2023. i od čijih rezultata će sigurno zavisiti politička budućnost Bakira i Sebije Izetbegović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija