FOTO: Mondo/Ž.Svitlica
Banjalučani ogorčeni: Planirana jedna, a grade se četiri zgrade

Banjalučani ogorčeni: Planirana jedna, a grade se četiri zgrade


Stanovnici naselja Borik, tačnije MZ Borik 1, već mjesecima vode intenzivnu borbu s Gradskom upravom Banjaluke zbog izmjena Regulacionog plana.

Kako navode stanovnici Filipovića polja za Vijesti.ba, jedina preostala zelena površina u njihovom dijelu naselja, koja broji između 5 i 8 hiljada stanovnika, uglavnom mladih bračnih parova, dovedena je u pitanje.

“Parcela od 26.000 kvadratnih metara, poznata kao Filipovića polje, nekada je bila u vlasništvu grada, ali je u međuvremenu prešla u privatne ruke. Prema prvobitnom planu, bila je predviđena izgradnja jedne zgrade, ali su naknadno izdate dozvole za izgradnju čak četiri stambene zgrade. Pored toga, predviđena predškolska ustanova na ovom prostoru smanjena je za 50% kako bi se oslobodio prostor za stambeni objekt,” objašnjava jedan od stanovnika.

Novi važeći regulacioni plan

Dodatni problem predstavlja i nedostatak igrališta, jer se najbliže nalazi preko 1.500 metara daleko, a do njega je potrebno preći rijeku Vrbas ili vrlo prometan tranzitni put.

Zakonski, svaka zgrada mora imati 20% zelene površine, što nijedna od zgrada u ovom dijelu naselja ne ispunjava. Ukupna površina predviđena za izgradnju iznosi preko 13.000 kvadratnih metara.

Stari važeći regulacioni plan

Na javnoj raspravi održanoj 19. avgusta, kojoj je prisustvovalo preko 30 građana, predstavnici Gradske uprave napustili su sastanak, ostavljajući građane s moderatorom i projektantom iz privatne firme. Mještani su zatražili novi termin za raspravu, posebno zbog loših vremenskih uslova tog dana, kada su ulice Banjaluke bile poplavljene, ali je njihov zahtjev odbijen.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija