Creative abstract cyber crime, online piracy and internet web hacking concept: 3D render illustration of the macro view of metal handcuffs and wooden judge mallet, gavel or hammer on laptop notebook computer keyboard with selective focus effect
Ba­nja­lučanin osumnjičen za kompjutersku prevaru i iznuđivanje bitcoina

Ba­nja­lučanin osumnjičen za kompjutersku prevaru i iznuđivanje bitcoina


Ba­nja­lučanin Aljo­ša Bor­ko­vić osu­mnjičen je u okvi­ru akci­je “Ku­pa” da je pris­tu­pio kom­pju­ter­skom sis­te­mu kli­ni­ke “Kos­tić”, a po­tom za ot­ključava­nje i neo­bjav­lji­va­nje sni­mlje­nih sadržaja tražio upla­tu u vir­tu­el­noj va­lu­ti bitko­in iznos od 150.000 evra.

Aljoša Borković, poznat kao Banjalučanin s bogatim kriminalnim dosjeom, osumnjičen je u okviru akcije “Kupa” zbog serije ozbiljnih kriminalnih aktivnosti u vezi s kompjuterskom prevarom i iznuđivanjem bitcoina.

Borković, kojeg su službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske dugo vremena istraživali zbog sumnje u cyber napade, suočio se s optužbama za niz kriminalnih djela koja uključuju izradu i unošenje računalnih virusa, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru i iznuđivanje novca putem prijetnji.

Prema navodima izvještaja iz MUP-a Srpske, Borković je od juna do augusta 2021. godine izveo sofisticiranu prevaru nad jednim pravnim subjektom sa sjedištem u Banja Luci. Koristeći lažan e-mail račun i prikazujući se kao vjerodostojni pošiljatelj, prevario je zaposlene u tom subjektu da otvore zaraženi privitak e-pošte. To im je omogućilo neovlašten pristup njihovim računalima i sistemu. Nakon toga je tražio plaćanje u iznosu od 150.000 eura u virtualnoj valuti bitcoin kako bi otključao i spriječio objavu ukradenog sadržaja.

Ovo nije prvi put da je Aljoša Borković bio suočen s optužbama za cyber kriminal. Ranije je osumnjičen za razne aktivnosti, uključujući i hakiranje odvjetnika Vasvije Vidović i slanje lažnih poruka u njezino ime s ciljem iznude novca. Također je slao Ransomware viruse kako bi šifrirao podatke i ucjenjivao svoje žrtve.

Borković je imao bogat kriminalni dosje, uključujući optužbe za lažno predstavljanje kao policijski službenik i posjedovanje lažnih legitimacija Vlade Republike Srpske i MUP-a Srbije. Sudionik je bio i u akciji “Stožer” zbog sumnje u pomaganje bjeguncu Jovanu Jošilu, koji je bio osumnjičen za organizirani kriminal.

Nadalje, Borković je zajedno s Dariom Malićem iz Slovenije bio uhapšen od strane FBI zbog sudjelovanja u hakiranju banaka i krađe novca s bankovnih računa širom svijeta. Radi se o jednoj od najvećih cyber kriminalnih grupa koja je kroz internet izvršila stotine hiljada krađa.

Ovaj slučaj ističe potrebu za povećanom sviješću o cyber sigurnosti i zaštitnim mjerama kako bi se spriječile ovakve kriminalne aktivnosti. Građani i pravna lica se pozivaju da budu oprezni prema lažnim e-mail porukama i, u slučaju sumnje u potencijalni napad, odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija