BN Trade kažnjen sa tri miliona maraka

BN Trade kažnjen sa tri miliona maraka


Sud Bosne i Hercegovine objavio je presudu u slučaju preduzeća BN Trade na ukupan iznos kazne sa više od tri miliona maraka zbog niza krivičnih radnji, uključujući protupravnu imovinsku korist i porezne prevare.

Prema izvještaju o presudi, BN Trade je obavezno vratiti iznos od oko 524 hiljada maraka, koji je Sud utvrdio kao protivpravno stečen. Osim toga, preduzeću je izrečena novčana kazna od 2,5 miliona maraka. Rok za plaćanje ove kazne je šest mjeseci.

Presuda je rezultat istraživanja koje je otkrilo da je BN Trade odgovorno za nezakonito sticanje imovinske koristi u ukupnom iznosu od 523.851 maraka. Ova korist steknuta je putem lažnih prijava o oporezivim prihodima, koje su bile u suprotnosti s odredbama Zakona o PDV-u. Mitar Perić i Mitar Petrović, direktor i odgovorna osoba u preduzeću, djelovali su u ime, za račun i u korist pravnog lica na način koji je rezultirao štetom za budžet Bosne i Hercegovine. Ovo je kvalifikovano kao krivično djelo porezne utaje ili prevare, sukladno članu 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članom 124. tačka c) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Pored izrečenih kazni, preduzeće BN Trade također je obavezno platiti troškove krivičnog postupka u ukupnom iznosu od 1.700 maraka. Ovi troškovi moraju biti plaćeni u roku od 30 dana od dana kada presuda postane pravomoćna, a u suprotnom će biti prisilno izvršeni.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija