Barijere na putu za osobe u kolicima: U centru Banja Luke se može ući u eventualno dvije radnje

Osobe sa invaliditetom suočavaju se s mnogim preprekama u svakodnevnom životu, a jedan od ključnih problema je nedostatak pristupačnosti objektima. Iako se često misli samo na fizičke barijere, poput visokih trotoara, postoji i veći problem – nedostatak empatije.

Zoran Vujin, osoba sa invaliditetom, svakodnevno se bori s fizičkim barijerama poput parkiranih automobila na trotoarima ili nedostatka pristupačnih ulaza u objekte. Često se suočava s izazovima poput nedostatka pomoći ili nemogućnosti pristupa određenim radnjama i institucijama.

“Jedan od velikih problema su parkirana auta na trotoarima, pa kada imate i ulaz na trotoar, lijepo riješen, popnete se na trotoar idete 100, 200 metara i nađete auto parkirano i ne možete da prođete i onda morate da se vratite”, kazao je u izjavi za N2 Vujin.

Ili zamolite nekoga za pomoć. Na istu su prinuđeni, vrlo vrlo često zbog samo jednog postavljenog stepenika, koji onemogućava ili otežava kretanje osobama u kolicima. U centru Banja Luke, u Gospodskoj ulici, Zoran tvrdi da u kolicima može ući u eventualno dvije radnje. I one nisu jedini slučaj.

“Fizičke barijere su još uvijek prisutne u nekim institucijama, u nekim javnim objektima ili neki od restorana, kafića objekata koji služe svrsi da primaju goste, neki od nas ne mogu da uđu u njih”, rekao je Vujin.

Obećanja gradonačelnika Banja Luke, Draška Stanivukovića, pružaju nadu za promjene, ali dosadašnje kašnjenje isplata samo je jedan od brojnih problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom.

Uprkos pozitivnim pomacima u Banja Luci, kao što su pružanje podrške udruženjima i rješavanje problema ličnih invalidnina, svijest o pravima osoba s invaliditetom i dalje je ključna za stvaranje pravednijeg i pristupačnijeg društva. Potrebno je više napora kako bi se osiguralo poštovanje zakona i promijenila svijest o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79