BiH prijeti stavljanje na sivu listu zbog pranja novca

BiH prijeti stavljanje na sivu listu zbog pranja novca


Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini izrazila je zabrinutost zbog zastoja u procesu usvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma. U nedavnom saopćenju, naglasili su hitnost ovog pitanja, ističući da bi propuštanje da se zakon usvoji u skorom roku moglo dovesti do ozbiljnih posljedica za zemlju.

Ovaj zakon je ključan ne samo zbog evropskih integracija, već i radi zaštite finansijskog sistema od zloupotreba i kriminalnih aktivnosti. Delegacija EU je naglasila da je usvajanje ovog zakona jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, što je važan korak ka integraciji BiH u evropske strukture.

Međutim, uprkos naporima da se ovaj zakon usvoji, u kalendaru parlamentarnih aktivnosti, bar do ovog trenutka, nema zakazane sjednice Doma naroda, što dodatno otežava situaciju. Prema procjeni Komiteta Moneyvala, koji prati standarde u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, odluka o ovom zakonu mora biti donesena do 16. februara.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne ispuni očekivane standarde, postoji realna opasnost da zemlja bude ponovo stavljena na sivu listu Moneyvala. To bi imalo ozbiljne političke, ekonomske i finansijske posljedice, uključujući otežan pristup međunarodnim finansijskim tržištima, privatnim komercijalnim aktivnostima i javnim fiskalnim poslovima.

Ovo nije prvi put da EU poziva na usvajanje ovog zakona. Iako su mnoge političke stranke deklarativno podržale njegovo usvajanje, proces se odugovlači već mjesecima. To stavlja Bosnu i Hercegovinu u nepovoljan položaj, posebno uoči planirane sjednice Evropskog vijeća u martu, na kojoj će se odlučivati o otvaranju pregovora.

Uz sve to, posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen nedavno nije dala očekivane rezultate, budući da premijer Nizozemske, jedan od ključnih protivnika proširenja EU, izražava sumnje u nivo reformi koje su potrebne da bi se otvorili pregovori.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija