Bečarević sve prijavio Tužilaštvu: “Sprema se krađa u BH Gasu”

– Ako niti 22 miliona KM obaveze prema FGSZ ili presuda u slučaju Monter 7,5 mil. KM nisu dovoljan razlog i dovoljne nove činjenice za otvaranje istrage molim da oprostite na podnošenju prijave

Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kome je mandat istekao sredinom novembra prošle godine, uputio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu KS u kom rezimira uznemirujuću situaciju u energetskom sektoru FBiH te najavljuje “narednu krađu u BH Gasu”.

Svoje obraćanje Tužilaštvu, Bečarević je proslijedio i bh. medijima, stoga ga u nastavku ovog teksta i objavljujemo:

– Poštovana Glavna tužiteljice,

Uvod, da najavim:

Naredna krađa u BH-Gasu će biti na javnom pozivu za sistem Telemetrije. Procjena, od 50.000 KM do 100.000 KM.

Tokom prvih 6 mjeseci 2021. godine posjećivao sam FUP i davao iskaze po pitanju prelaska na Turski tok. Razlozi zbog koji su izjave date u formi krivične prijave jeste to da nije bilo odluke vlasnika, odnosno Vlade Federacije BiH o prelasku na novi pravac snabdjevanja i moguća šteta koja će nastati raskidom ugovora sa mađarskim transporterom FGSZ, jer ugovor sa ovom kompanijom je bio na snazi do kraja 2023. godine.

Prije nekoliko mjeseci dobio sam informaciju, (ostavljam rezervu da nije tačna), da se neće sprovoditi istraga, jer nema krivičnog djela, niti je prouzrokovana šteta. Sve to je urađeno prije odluke Arbitražnog vijeća u Cirihu, Švicarska.

Sada smo dobili odluku Arbitražnog vijeća po kojem Energoinvest i BH-Gas moraju platiti:

– 11,16 miliona USD za raskid ugovora i
– cca 2 miliona KM troškova arbitraže i advokatskih troškova.

Da li je sada Tužilaštvu prihvatljivo da konstatujem da je nastala šteta raskidom ugovora sa FGSZ od ukupno 22 miliona KM i da to sada treba platiti ovoj kompaniji iz Mađarske?

Da li treba da podsjetim da je ugovor raskinut dopisom i upućen prema FGSZ, iako nije bilo saglasnosti za taj raskid ugovora od Vlade FBiH niti NO BH-Gasa, a obaveza, od te iste Vlade, bila da se ugovor ispuni?

Da li treba da konstatujem, opet, da su bila izdata dva garantna pisma od strane Vlade FBiH da će se ugovor prema FGSZ ispuniti do perioda važenja ugovora tj. do 31.12.2023. godine?

Da li treba naglasiti da će se sada platiti 22 miliona KM mađarskoj kompaniji, a da za isto vrijeme se u cijeni Gazproma nalazi i cijena transporta kroz treće zemlje, što znači da sada plaćamo i troškove kroz Mađarsku i troškove transporta kroz Turski tok?

Želio bih da ukažem na sjednicu Vlade FBiH od 18.03.2021. godine, a koja je nastavljena 24.03.2021. godine, sa tačkom dnevnog reda:

“41. Informacija (usmena) o trenutnom statusu Aneksa ugovora Gasprom – Energoinvest d.d. Sarajevo, kojim se snadbijevanje Federacije Bosne i Hercegovine gasom prebacuje na “Turski tok”.

Sa navedene sjednice Vlade nikad nije objavljeno saopćenje o radu, i to samo za ovu tačku, a kao što vidite informacija je bila usmena iako je bio dostupan karton dokumentacije.

Da li je sada dovoljno datih informacija, pored onih silnih posjeta FUP-u, da Tužilaštvo reaguje, jer sada imamo iznos štete od 22 miliona KM i kao što jedan politički predstavnik HDZ-a reče, ovo je veća afera od respiratora, iako su i za respiratore i za garancije Vlade o ispunjenju ugovora glasali i predstavnici ove stranke.

Da li bi bilo svrsishodno da izvršite uvid sa ove 259. sjednice Vlade FBiH pa da utvrdite da li se glasalo o prelasku na Turski tok i da li je tada data saglasnost da se raskine ugovor sa FGSZ? Da javnost sazna ko je koga obmanuo.

Možda bih trebao napomenuti da je cijena gasa od prelaska na Turski tok povećana za 105%, a da je Energoinvest ostvario razliku u cijeni od preko 50 miliona KM što se može vidjeti iz njihovih bilansa (javno dostupni na sase.ba). Taj dio je vidljiv u bilansu uspjeha, gdje se vidi da od ukupnih prihoda Energoinvesta samo cca 15% otpada na prihode iz inostranstva, a svi ostali prihodi su po osnovu gasa. I o ovome sam davao izjavu i rekao šta će se desiti.

Da skratim, ali i radi javnosti moram obrazložiti (znate da sam transparentan), Energoinvest je svojim djelovanjem, i ne samo on, napravio štetu od 22 miliona KM, jer je raskinuo ugovor za koji je potpisao da neće raskinuti, a onda je na Turskom toku ostvario razliku u cijenu od preko 50 miliona KM ili da prevedem, u doslovnom značenju pljačka potrošače gasa i time sanira svoje obaveze u poslovanju preko leđa građana i privrede. Kako su izabrani advokati i po kojem postupku bilo bi lijepo isto da utvrdite jer je izgubljen još jedan spor koji su vodili, Monter d.d. Zagreb, a gdje vodite istragu gotovo 10 godina i o čemu su napisane desetine tekstova u medijskom prostoru. Samo sastav kontra tuzbe, tri lista papira, je iznosio 100.000 KM od koje nikakve koristi nije bilo jer je i to izgubljeno.

Da, dobro čitate, izgubljene su obje arbitraže, i protiv FGSZ i Montera d.d. Zagreb. Po osnovu spora sa Monter Zagreb samo kamata iznosi preko 3 mil. KM. Gasovod Zenica-Travnik ni poslije 11 godina nema upotrebnu dozvolu, a kredit EBRD-u otplaćen u potpunosti. Jedinstven objekat u svijetu.

Nadam se da ćete pokazati interes za 22 miliona KM i da ćete iz ovog dole linka dobiti iste informacije, koje su date i FUP-u tokom 2021. godine, ali koje “nisu bile od značaja” za provođenje istrage. Razlog arbitraže sa FGSZ je RASKID UGOVORA BEZ SAGLASNOSTI VLASNIKA.

Ako niti 22 miliona KM obaveze prema FGSZ ili presuda u slučaju Monter 7,5 mil. KM nisu dovoljan razlog i dovoljne nove činjenice za otvaranje istrage molim da oprostite na podnošenju prijave. Potrošio sam mjesece i mjesece svog života da ukažem da će nas raskid ugovora sa FGSZ koštati i trpio pritiske, trpim i dalje, razne vrste, ali još uvijek za ništa. Ostao bez posla dvije godine zbog predmeta Monter, a o mom povratku na posao tužilaštvo je putem FUP-a mene ispitivalo iako sam imao presudu suda, ali ne odustajem. Vjerujem da pravde ima. Javno sam objavio da se maltretiranje vodi iz Restorana Piano, a poveznicu stvarnog vlasnika restorana (otac) i gasovoda imate u priči CIN-a pod naslovom “Skupi beskorisni gasovod”. I danas je beskoristan, ali sa presudom od 7,5 mil. KM.

Na kraju, bilo bi lijepo da to bude ipak za nešto. SITNICA, 22 MILIONA KM + 7,5 MILIONA KM.

P.S. Energoinvest ovo predstavlja kao uspjeh u postupku pa bih volio znati kako “pobjedite”, a platite 22 mil. KM suprotnoj strani. Kako predstavite pobjedu, a najavio sam FUP-u 2021. godine da spor gubimo i da kazna za raskid ugovora slijedi. Najavio sam, dok sam bio ministar u Vladi KS, ko će biti direktor BH-Gasa i kompletnu trgovinu utjecajem (ostavka za novo direktorsko mjesto), ali još bez rezultata. Imate i račune iz Piana naslovljene na Sarajevogas pa vidite ko se sa kim sastaje i zbog čega, zaključuje svoje pismo Almir Bečarević uz navođenje web stranice Nap-a

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79