Bećirović pitao Kajganića šta je dosad uradio protiv zvaničnika RS zbog državne imovine

Bećirović pitao Kajganića šta je dosad uradio protiv zvaničnika RS zbog državne imovine


Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio je službenim putem od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića informaciju o preduzetim mjerama krivičnopravne odgovornosti službenih i odgovornih lica u institucijama bh. entiteta Republika Srpska (RS) za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH u predmetima neustavnog uređenja i knjiženja državne imovine.

Pozivajući se na Krivični zakon BiH i Zakon o tužilaštvu BiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u zahtjevu glavnom tužiocu navodi da vlasti bh. entiteta RS nisu provele konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, a koje se odnose na neustavno uređivanje pravne materije državne imovine koja je u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, a posebno odluke u predmetima broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/20, U-4/21, te U-10/22.

Konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH u svim navedenim slučajevima, svi sporni zakoni su stavljeni van pravne snage i prestali su važiti narednog dana od dana objavljivanja svake konkretne odluke u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Međutim, vlasti bh. entiteta RS ne samo što nisu provele nijednu takvu odluku, nego su, putem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, nastavile knjižiti državnu imovinu na institucije entiteta kao i na jedinice lokalne samouprave što upućuje na osnovanu sumnju da su odgovorna lica u tim institucijama počinila krivično djelo iz člana 239. Krivičnog zakona BiH neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, a zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Izostanak sankcionisanja neustavnog i nezakonitog ponašanja predstavlja svojevrstan stimulirajući faktor službenim i odgovornim licima u vlasti bh. entiteta RS koji čine nasrtaje na dostignute vrijednosti pravne države, pa, zbog nedjelovanja, prvenstveno Tužilaštva BiH, kao i drugih nadležnih tijela države Bosne i Hercegovine, svjedočimo ponavljanju nezakonitih akata po pitanjima o kojima je Ustavni sud BiH već odlučivao i donio konačne i obavezujuće odluke”, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Odgovorne osobe u Tužilaštvu BiH zakonski su obavezna da osiguraju efikasno ostvarivanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštovanje zakonitosti na cijeloj njenoj državnoj teritoriji.

“Niko u Tužilaštvu BiH nema pravo da svojim nečinjenjem bude saučesnik u antidejtonskim i nezakonitim aktivnostima pojedinih neodgovornih političara”, zaključio je Bećirović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija