Bećirović sa zagrebačkim muftijom ef. Hasanovićem: Hrvatska i BiH nemaju alternativu dijalogu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem i njegovim saradnicima.

Tokom susreta razgovarano je o prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i o položaju Bošnjaka u Hrvatskoj. Muftija Hasanović je poručio da je veoma važno i za Bošnjake u Hrvatskoj da postoje prijateljski i dobrosusjedski odnosi BiH i Hrvatske.

Bećirović i ef. Hasanović konstatovali su da se odnosi BiH i Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima.

Podsjećamo, Bećirović je nedavno istakao da su države jugoistočne Evrope na velikom ispitu i da predstavnici ovih država odlučuju hoće li XXI stoljeće na ovom dijelu Evrope biti stoljeće mira i razvoja ili stoljeće novin nesreća.

“Kolektivno izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak. Jedna od pretpostavki za uspješniju saradnju u regiji je i uvažavanje sljedećeg principa: Sve što ne želimo da se događa u našim državama, ne činimo to ni drugim. Kada ovaj princip implementiramo reducirat ćemo veliki broj problema”, rekao je tada Bećirović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79