Ogorčeni student: “Kako tatini sinovi uvijek dobiju bolji smještaj a mi ostali smeće”

 

Redakciji portala Crna-Hronika javili su se ogorčeno studenti iz Studentskog centra u Sarajevu koji godinama imaju problem sa štelama

Javljam vam se isfrustriran situacijom u Studentskom Centru Sarajevo, konkretno u Studentskom Domu Bjelave.

Naime, iz godine u godinu u krajem septembra objavljuju se rezultati konkursa za prijem studenata i njihov raspored po smještajnim jedinicama. Ono što je uočljivo i što je pravi razlog ovog mog dopisa, jeste da smještaj u boljim paviljonima se dobija preko štele, bilo stranačke ili neke druge vrste.

Štaviše, neki od naših drugova i poznanika otvoreno kažu da su tako dobili smještaj, koji je u većini slučajeva nezaslužen.

Ljudski bi bilo da pravo na taj smještaj imaju osobe sa poteškoćama, nakon toga studenti starijih godina. Međutim, nepostojanje pravilnika za prijem u određene paviljone omogućava nepotizmu da nađe svoje mjesto. Tačnije, Pravilnik je povučen prošle godine a novi naravno nije objavljen.

I stari Pravilnik nije poštovan dok je bio na snazi. Tako su studenti viših godina primorani stanovati u lošim uslovima, dok se bolji smještaj dodjeljuje velikim dijelom obnavljačima nižih godina koji svoje studentske dane troše na zezanja umjesto na sticanje znanja. To je javna tajna i to je tako.

U skladu sa vašom profesijom, moj apel za vas je da raskrinkate tu situaciju i na taj način makar probate pomoći nama studentima koje ta situacija “ubija u pojam”.

Iako sumnjamo da će vaš članak popraviti situaciju, makar ove godine, voljeli bismo da se čuje i da se zna za ove malverzacije.

Sarajevski studenti zabrinuti: Povećali cijenu smještaja a strahuju da će inspekcija zatvoriti domove

Sobe kakve dobiju preko štele a ovo su sobe koje dobiju svi ostali.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79