Foto: I. Š./Klix.ba
Bećirović: Vojska Srbije nema pravo prisustva na teritoriji Bosne i Hercegovine

Bećirović: Vojska Srbije nema pravo prisustva na teritoriji Bosne i Hercegovine


Dolazak kadeta Vojske Srbije u Bratunac i Prijedor izazvao je oštre reakcije širom Bosne i Hercegovine, a oglasio se i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović. On je naglasio da odobrenje za ovu aktivnost nije došlo iz relevantnih institucija BiH, u skladu s ranijim izjavama njegovog kolege Željka Komšića.

“U okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije, ova aktivnost nije bila predviđena. Nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, posebno Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, trebaju hitno istražiti sve okolnosti i činjenice vezane uz ovaj događaj”, istakao je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH posebno je osudio mjesto na kojem je defile održan, nagovijestivši sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom radi daljnjeg razmatranja situacije.

“Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu koji je tragično poznat po etničkom čišćenju za vrijeme rata, predstavlja još jedan korak u realizaciji Vučićeve deklaracije koja je protivna Dejtonskom sporazumu. Međunarodna zajednica mora ozbiljno shvatiti opasnosti takvih akcija”, naglasio je Bećirović.

On je također istakao potrebu da međunarodni akteri poput OHR-a, Delegacije EU u BiH, EUFOR-a, NATO-a i svjedočkih država Dejtonskog sporazuma pažljivo procjene politiku Srbije prema BiH, podsjetivši na presudu Međunarodnog suda pravde o Srebrenici.

“Vojska Srbije nema pravo prisustva na teritoriji Bosne i Hercegovine zbog presuda UN-a i drugih ozbiljnih razloga”, zaključio je Bećirović.

Defile Vojske Srbije kroz Prijedor organiziran je u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari pod pokroviteljstvom Vlade RS, ističući srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu i borbu protiv ustaša i fašista. Kadeti su nakon marša nastavili put prema Kozari, a prethodno su, prema nezvaničnim izvorima, posjetili i Bratunac.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija