Benjamina Karić: Dua Lipa je trebala pjevati u Sarajevu za Novu godinu, nismo se uspjeli dogovoriti

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, bila je gošća emisije „Istraga sedmice“ Hayat TV, te je govorila o napadima koji su u posljednje vrijeme usmjereni prema njoj.

Govoreći o Jasmili Žbanić i njenim kritikama, Karić je iskazala zahvalnost rediteljici za sve što je uradila za BiH.

“Koristi jezik koji ne priliči jednoj umjetnici, iako na takve uvrede često ne reagujem. Međutim, Žbanić me kritikovala zbog nedostatka reakcije na ubistva u Tuzli. Nakon ubistva Nizame sam uradila sve što je u mojoj moći. Napadali su me jer sam digla glas. Na Vijeću sam uputila inicijativu da se nešto uradi po tom pitanju, izdvoijili smo 200.000 KM za Sigurne kuće širom BiH koje sam i posjetila. Uradila sam puno više nego što su to oni koji su pozvaniji. Svi zajedno trebamo učiniti što više”, poručila je.

Komentarisala je i otkazivanje koncerta Tonija Cetinskog, kazavši kako nije imala zakonski osnov da finansira navedeni koncert.

“Nije bilo javnog poziva od 60.000 KM za organizovanje koncerta. Nisam htjela ni na koji način vršiti neke akrobacije. Organizator je privatno lice, firma koja je za koncert aplicirala na poziv Turističke zajednice. Očekivalo se i od Gradske uprave da sufinansira dio organizacije i da plati koncert. Građani misle da ja donosim sve odluke i dodjeljujem priznanja. Ja sam izvršna vlast, a Gradsko vijeće donosi sve važne odluke”, navela je.

Dodala je da kao gradonačelnica ima pravo uručiti zahvalnicu, a da sve ostalo radi Gradsko vijeće.

“Pravo predlaganja za Šestoaprilsku nagradu imaju udruženja, prethodni dobitnici i kao gradonačelnica imam pravo predložiti. Za pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu sam predložila Zdravka Čolića. Čola je Sarajlija, mnogo puta je opjevao Sarajevo. Sada slavimo 40 godina ZOI i to me ponikalo da ga predložim. To je prijedlog i članovi Gradskog vijeća će odlučiti”, ocijenila je.

Otkrila je i ko je trebao nastupati za Novu godinu u Sarajevu.

“Osluškujem šta građani kažu. Dua Lipa je dugo godina naša želja, ima empatiju, voli Balkan i balkanske zemlje. Razgovarali smo s menadžerima, ali nismo uspjeli dogovoriti”, navela je.

Dodala je i kako još uvijek ne razmišlja o tome hoće li biti na nekoj listi za lokalne izbore.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79