Roditelji pod kritikama zbog dijeljenja ličnih podataka i fotografija djece

Roditelji pod kritikama zbog dijeljenja ličnih podataka i fotografija djece


U intervjuu za portal Klix.ba, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka, Dragoljub Reljić, naglasio je suštinsku važnost prava na zaštitu ličnih podataka, ističući da je to jedno od temeljnih prava svakog čovjeka u demokratskom društvu.

On je objasnio da ova prava imaju za cilj zaštitu privatnog života u prikupljanju, obradi i korištenju ličnih podataka, te da su zajamčena međunarodnim i nacionalnim propisima.

Reljić je podsjetio na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, članom 8, gdje se propisuje pravo na poštovanje privatnog života i istakao važnost zaštite legitimnih interesa građana. U vezi sa statističkim podacima za 2023. godinu, istaknuo je da su podnesena 290 prigovora, a Agencija je riješila 103 prigovora. Također, izdvojio je broj inspekcija, mišljenja i prekršajnih naloga koji su se odnosili na zaštitu ličnih podataka.

Direktor Agencije je skrenuo pažnju na posebnu osjetljivost djece u kontekstu zaštite ličnih podataka, posebno u vezi s modernim tehnologijama i društvenim mrežama. Upozorio je na odgovornost roditelja u vezi s objavljivanjem ličnih podataka svoje djece na internetu te naglasio važnost edukacije o zaštiti privatnosti.

U slučaju sumnje na povredu prava na zaštitu ličnih podataka, Reljić je pozvao građane da podnesu prigovor Agenciji. Objasnio je postupak podnošenja prigovora, uključujući potrebne informacije i dokumente. Također, naglasio je da se građani mogu direktno obratiti Agenciji s upitima kako bi dobili odgovore na konkretna pitanja.

Na kraju, Reljić je pozvao nadležne institucije da pristupe proceduri donošenja novog Zakona o zaštiti ličnih podataka, usklađenog s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), te istakao značaj tog usklađivanja s evropskim standardima.

Navedeni intervju pruža uvid u važnost zaštite ličnih podataka, naglašavajući odgovornost svih subjekata, od građana do institucija, u očuvanju privatnosti i prava na zaštitu podataka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija