Enis Bešlagić FOTO: N1
Bešlagić: BH. filmovi ne mogu privući 20.000 gledalaca, a youtuberi nas prestižu

Bešlagić: BH. filmovi ne mogu privući 20.000 gledalaca, a youtuberi nas prestižu


Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić se nakon 21 godine vratio na Sarajevo Film Festival s filmom „Megdan“. Kao razlog svoje duge pauze, Bešlagić je naveo „okolnosti“. U razgovoru za N1, Bešlagić je govorio o svom najnovijem filmu, kao i o prednostima i manama SFF-a.

U filmu „Megdan“, Bešlagić igra menadžera MMA borca koji se bori da prikupi novac za veterpolo klub. „Oni koji ne znaju morat će, Boga mi, doći u kino da vide o čemu se radi. Moj lik menadžera je varalica, ali i simpatičan“, otkrio je Bešlagić.

Na pitanje reporterke N1 da li mu je bilo teško ući u ulogu, Bešlagić je odgovorio da nije, uz napomenu da „kod nas ima toliko mnogo varalica“. „Mislim da smo dali dušu liku. Ako su Italijani skontali fore, ne sumnjam da će i naši“, dodao je.

Bešlagić je kritizirao kolege iz struke zbog fokusiranja na filmove koji impresioniraju festivale, a ne publiku.

„Često nam se događa da publika bude nezadovoljna na domaćim projekcijama. Ne znam gdje je nestao taj bh. duh, naš humor, naša pozitiva… kad smo postali tako patetični“, upitao je Bešlagić, dodajući da vidi koliko su ljudi željni pozitivnih i lijepih priča.

U posljednjih nekoliko godina, Bešlagić je rijetko radio u pozorištu ili na filmu.

„To se zovu okolnosti. Tako se htjelo, tako je zapisano. Morgan Freeman, kad je bio u Sarajevu, pitao me je šta radim, a ja sam odgovorio samo serije. On mi je rekao da je isto tako radio samo serije do 50 godina. Zato ga se niko ne sjeća mladog iz nekog filma. Možda će i mene uskoro krenuti“, našalio se Bešlagić.

Na kraju razgovora, Bešlagić je pohvalio organizaciju SFF-a, ali je iznio i kritike.

„SFF generira odličnu količinu novca. Kad mu date 10 miliona, on će vratiti 100 miliona. To ga čini draguljem. Ali, treba promijeniti odnos prema državnim parama kad se snimaju filmovi. Ne možete snimiti film koji je negledljiv. Imam pravo da postavljam pitanja kolegama“, kazao je Bešlagić, upitavši kako je moguće da bh. filmovi ne mogu privući 20.000 gledalaca i da ih prestižu youtuberi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija