Bez 500 eura po osobi nema ljetovanja!

Cijene aranžmana ove godine su znatno više nego prethodne

Pandemija virusa korona, a onda i ruska invazija na Ukrajinu pokrenule su inflaciju kojoj se ne nazire kraj. Rast cijene energenata uticao je na gotovo sve sfere društva, pa tako i na turizam.

Cijene aranžmana ove godine su znatno više nego prethodne, ali uprkos tome, rezervacije i uplate ljetovanja u regionalnim agencijama uveliko su dostigle nivoe iz 2019. godine. Najtraženija je, tradicionalno Grčka.

Cijene su šarenolike, gotovo da nema destinacije koja nije poskupjela, pa se tako čini da je bez 500 evra po osobi skoro pa nemoguće otići na ljetovanje, čak i kada su one najjeftinije destinacije u pitanju.

Dok su čarter linije poskupjele oko 20 odsto, cijene letova na redovnim linijama više su i do 30. Aleksandar Seničić, direktor Jute u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su prvenstveno poskupile avio-karte do ljetnjih destinacija što dalje diktira cijenu aranžmana, te tako nije isto da li ćete avionom ići do Turske i Grčke ili, na primjer Egipta piše Una

Oni koji će se na more uputiti avionskim prevozom treba da znaju da učešće avionskih karata u cjelokupnom aranžmanu iznosi čak od 30 do 40 odsto, zavisno od destinacije.
Ostrva u Grčkoj skuplja i do 50 odsto

Primjera radi, avionski aranžman za Hanju na Kritu koji je 2019. godine iznosio 680 evra, ove godine – u isto vrijeme i u istoj smještajnoj jedinici – iznosi čak 1.195 evra, što je skoro pa dvostruko povećanje cijena.

Međutim, Seničić konstatuje da se sve promijenilo u odnosu na 2019. godinu, iz čega izvodimo zaključak da je teško da ćemo u skorije vrijeme ljetovati po starim cijenama.

“U Grčkoj su hoteli u najvećem broju slučajeva digli cijene za čak 20 do 25 odsto. Oni hoteli koji su i prošle godine bili skuplji za 25 odsto, ove godine su dvostruko. Avio-karte još toliko. To opet zavisi od destinacije do destinacije – nije isto sjever Grčke i Krit”, kaže on.

Kada je u pitanju apartmanski smještaj on je neznatno poskupio – od 5 do 7 odsto kada su u pitanju predsezona i kraj sezone, dok u jeku sezone cijene su više za 15 odsto.

Upravo zato što je povećanje cijena vidljivije kada su grčka ostrva u pitanju, veće interesovanje turista iz Srbije vlada za kopneni dio Grčke.

“Najviše za autobuski prevoz i apartmane na sjeveru. U takve aranžmane nije uključena hrana”, kaže Seničić.

On pak, upozorava sve one koji će se ovog ljeta uputiti ka Halkidikiju, koji je inače skuplji od 10 do 15 odsto u odnosu na prethodnu godnu, da rezervaciju smještaja izvrše još u Srbiji i nikako ne idu “na slijepo”.

“Savjetujem ljudima da ne odlaze bez rezervacije smještaja jer su na licu mjesta jer su cijene mnogo veće. Na primjer, smještaj u četvorokrevetnom apartmanu koji je prošle godine iznosio 850 evra, a ove godine je 950, dole će biti mnogo skuplji – nećete moći da dobijete noćenje bez 100-120 evra”, dodaje Seničić.

Tunis i Turska najpovoljniji za četvoročlane porodice

Tunis, koji se na velika vrata vratio u ponudu turističkih agencija, trenutno je najpovoljnija porodična destinacija zahvaljujući velikom broju hotela koji daju popuste za djecu do 14, a poneki i 16 godina. Uostalom, aranžmani su na bazi polupansiona i all inclusive, a sezona traje od sredine maja do kraja oktobra.

Hotel sa tri zvjezdice na bazi polupansiona sa avio-prevozom ove godine će koštati četvoročlanu porodicu u prosjeku 1.400 evra.

“Veliko je interesovanje za Tunis jer ga dugo nije bilo u ponudi regionalnih agencija. Stvarno je interesantna destinacija i ima svašta da se vidi”, kaže Seničić.

Još jedna porodična destinacija jeste i Turska koja je skuplja i do 20 odsto nego lani. Najskuplja regija je definitivno Antalijska gdje cijene hotela idu i do 2.000 evra po osobi.

Najpovoljnija je i dalje Alanja gdje se možete ljetovati za 500 evra po osobi. Slijedi Side u kojem su aranžmani u hotelima na bazi all inclusive usluge, sa besplatnim smještajem za dvoje djece, u prosjeku 800 evra po osobi.

“Turska je porodična destinacija, naravno da utiče povećanje cijena na potražnju, ali je, srećom, jedan broj hotela ostavio mogućnost da jedno ili dvoje djece borave besplatno”, ističe Seničić i dodaje:

“Čini mi se da su upravo Tunis i Turska u ovom trenutku najpovoljniji za četvoročlane porodice kada je u pitanju prosječan aranžman na bazi hotela od tri zvjezdice”

Najveće poskupljenje među aranžmanima na bazi all incusive usluge je definitivno Egipat. Naime, cijene su već prošle godine bile više i do 15 odsto, a ove godine poskupljenje ide do čak dvadeset.

Primjera radi, sedmodnevni aranžman u posljednjoj nedjelji septembra, u istom hotelu koji je 2020. godine koštao 467 evra, 2021. 660 evra, ove je čak 890 evra.
Ljetovanje skuplje i u regionu

Ljetovanje ove godine biće skuplje i u regionu. Ovogodišnje cijene u Crnoj Gori veće su za oko 15 odsto, dok su u Rumuniji i Bugarskoj zabilježena poskupljenja od 10 do 20 odsto.

U Budvi se cijena noćenja kreće od 50 evra, a minimum je potrebno izdvojiti 80 za noćenje u hotelu. Tivat i Boka Kotorska pružaju možda najveći kontrast, pa tako apartmani idu već od 28 evra po noćenju, a hoteli od 70.

Deset noćenja za dvije osobe u drugoj polovini jula u apartmaskom smještaju moguće je rezervisati za samo 600 evra u Sunčevom bregu u Bugarskoj. Hoteli su nešto skuplji i kreću se od 800 evra, pa naviše.

Apartmanski smještaj u istom periodu u Sarandi u Albaniji nešto je skuplji i kreće se od 700 evra, pa naviše, u Valoni od 600, a u Draču već od 450.

Seničić kaže da su, uprkos povećanju cijena agencije zadovoljne brojem rezervacija i uplata.

“Do aprila smo zabilježili bolje rezultate nego 2019. godine”, kaže on.

Premda će rast cijena, pa i kada su putovanja u pitanju biti nastavljen, Seničić je mišljenja da to neće uticati na dalji tok sezone.

“Cijene energenata trenutno stagniraju, ali samo zato što smo izašli iz zimskog perioda. Nije kraj, mislim da će već kada je u pitanju zimska sezona putovanja, biti značajnijih poskupljenja”, zaključuje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79