Bh. doktor Denis Arifović iz Njemačke: Izbjegavajte rukovanje

Bh. doktor Denis Arifović iz Njemačke: Izbjegavajte rukovanje


Pandemija koronavirusa je veliki izazov koji će još potrajati, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel, te pozvala stanovništvo te zemlje na solidarnost. Ona je upozorila i da će potraga za lijekovima i vakcinom potrajati.

Vlada Njemačke je poručila građanima i kako nema potrebe za stvaranjem zaliha hrane, jer ne postoje problemi sa snabdijevanjem.

Čelnici pojedinih regija u njemačkoj tražili su i jači angažman vojnih snaga u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, posebno medicinskog osoblja.

U razgovoru za “Avaz”, bh. doktor Denis Arifović, koji već godinama živi i radi na jugu njemačke u pokrajini Berchtesgadener Land, navodi kako se očekuje da bi val epidemije mogao stići tek u narednih nekoliko sedmica. Kako je naveo, stanje u ovom regionu je zasad stabilno.

On je naveo kako je cilj prolongitati epidemiju kako ne bi imali veliki broj teških slučajeva u kratkom vremenskom periodu jer bi tada i sam njemački sistem došao u tešku poziciju.

Dodao je i kako je problem u regionu u kojem radi to što ga naseljava uglavnom starija populacija koja je posebno ugrožena, kao i multimorbidni pacijenti.

– Među stanovništvom se osjeti izvjesna doza straha i nesigurnosti. Kupuju se zalihe osnovnih namirnica iako po mom mišljenju za tim trenutno i nema potrebe. Od ponedjeljka će univerziteti, škole i vrtići u Bavarskoj biti zatvoreni. Za roditelje kod kojih su djeca manja, i ne mogu sama ostati kod kuće, a rade u bolnici, policiji i supermarketima će biti obezbijeđen nadzor nad djecom u nekom od vrtića ili škola – rekao je naš sagovornik.

Istakao je i kako se stanje mijenja iz dana u dan te da niko ne može predvidjeti šta će biti za nekoliko sedmica.

– Treba shvatiti ovu pandemiju ozbiljno i striktno se pridržavati uputa doktora i drugih nadležnih službi – rekao je doktor Arifović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija