BH Gas i Energoinvest treba da plate 11 miliona dolara Mađarima

Arbitražni sud u Cirihu u Švicarskoj izdao je odluku kojom je naloženo “BH-Gasu” i “Energoinvestu” da mađarskom prijevozniku “FGSZ” plate 11,16 miliona dolara zbog promjene trase snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom iz Rusije.

Ova vijest potvrđena je u zajedničkom saopštenju “Energoinvesta” i “BH Gasa” od 22. aprila.

Mađarski “FGZS” pokrenuo je spor u septembru 2021. godine, tražeći više od 21 milion dolara od Federacije BiH. Pored “Energoinvesta”, tuženi su i Vlada Federacije BiH, te “BH Gas”, čiji je osnivač entitetska Vlada.

Promjena trase snabdijevanja ruskim plinom izazvala je kontroverze, s obzirom na to da je ugovor sa “FGSZ”-om trebao ostati na snazi do 2023. godine. Prije ove promjene, Bosna i Hercegovina je plin dobijala plinovodom koji je prolazio kroz Ukrajinu, Mađarsku i Srbiju.

Odluka o promjeni trase izazvala je nesuglasice između tadašnjih rukovodstava “BH Gasa” i “Energoinvesta”, a rezultirala je i kontratužbom “Energoinvesta” Arbitražnom sudu.

Prema izvještaju Arbitražnog vijeća, “FGSZ” je naplatio 19,09 miliona dolara za transport gasa u periodu od 1. januara 2019. do 31. marta 2021., što je 8,94 miliona dolara više od predviđenog. “BH Gas” je suočen s ukupnom štetom od 9,96 miliona dolara, a Arbitražno vijeće naložilo je “FGSZ”-u da plati ovaj iznos bosanskohercegovačkoj strani.

“Pokretanjem vlastitog postupka protiv FGSZ-a, BH-Gas i Energoinvest uspješno su uspjeli postići smanjenje za 50 posto štete koju je prouzrokovala tadašnja uprava BH-Gas prihvaćanjem enormne ugovorne kazne. Svi zahtjevi FGSZ-a protiv Vlade FBiH su odbijeni u cjelosti” piše u saopštenju, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79