Bh. izvoznicima trebat će godine da se vrate na tržište Kosova

Novoimenovani premijer Kosova Albin Kurti najavio je da će Kosovo od 15. marta ukinuti takse na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila na period od 90 dana ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Dvije godine

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac za „Avaz“ je kazao da će odluka o ukidanju takse na uvoz sirovina iz BiH i Srbije na Kosovo omogućiti privrednicima iz BiH da svoje proizvode ponovo plasiraju na kosovsko tržište.

– Ovo je, prije svega, političko pitanje. BiH je tokom 2018. godine uspjela na Kosovo da izveze oko 133 miliona maraka u robi, dok je tokom 2019. godine to bilo svega četiri miliona. To dovoljno govori o spoljnotrgovinskoj razmjeni – istakao je Košarac.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković naglasio je da je BiH tokom dvije godine, otkako je Kosovo uvelo takse, izgubila oko 132 miliona maraka.

Nove odluke

Imamo informacije da će od 15. marta doći do ukidanja taksi na repromaterijale, a za ostale robe od 1. aprila. Mi smo za vrijeme kosovskih taksi izgubili tržište u vrijednosti od 132 miliona maraka. S Kosova smo uvezli svega 6 do 7 miliona KM robe. Imali smo vrlo kvalitetno izvozno tržište. Pozdravljamo odluku nove kosovske vlade i nadamo se da će doći do njenog realiziranja – kazao je Vuković.

On je dodao i da će se izvoznici iz naše zemlje nakon ukidanja taksi susresti s novim poteškoćama jer moraju ponovo „osvajati tržište“

Puno izgubili

S tim se slaže i ekonomski analitičar Duljko Hasić. Ističe kako smo uvođenjem taksi puno izgubili, ali da povratak neće biti lagan.

– Firme iz BiH bile su ušle na tržište Kosova i uložile mnogo sredstava da osvoje tržište. S druge strane, blokadom.

Znali smo da je to političko pitanje

Vuković ističe kako moramo pogledati istini u oči i priznati da smo na gubitku.

– Naši privrednici izgubili su tržište. Ranije smo upozoravali, a to se i pokazalo tačnim, ovo nije bila privredna odluka, već čisto političko pitanje Kosova prema Srbiji, a BiH se našla kao kolateralna šteta – dodao je Vuković.

Specijalni predstavnik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell saopćio je da Amerika ne podržava polovične mjere premijera Kosova.

Komentari