Bh. košarkaš Jusuf Nurkić dobiva hrvatsko državljanstvo

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić dobit će državljanstvo Hrvatske, odlučilo je vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora na temelju molbe Košarkaškog saveza Hrvatske.

Podsjetimo, Nurkić je prije odlaska u NBA ligu igrao za Cedevitu i Zadar, te tako ostavio trag u hrvatskoj košarci. Ono što je bitno istaći je da hrvatsko državljanstvo neće biti prepreka “Bosanskog zvijeri” da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

– Niti on ima želju za promjenom sportskog državljanstva niti Hrvatska planira oteti ovog sjajnog centra nego je ovdje riječ o izlasku u susret sportisti koji je humanitarno reagirao nakon potresa u Zagrebu i na Banovini, a i sada je finansijski angažiran oko izgradnje igrališta u Zadru koje bi trebalo nositi ime Krešimira Ćosića.

Zapravo, Nurkićeva ideja je da u svakom od gradova u kojima je košarku igrao finansira izgradnju igrališta (Tuzla, Laško, Zagreb, Zadar) no po pitanju sporta pomalo inertne zagrebačke vlasti, navodno, na tu ideju zasad nisu reagirale – piše Večernji list.

Podsjetimo, ranije su mediji pisali i da je hrvatsko državljanstvo dobio i Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79