BH novinari: Konaković mora poštovati medijske slobode i prava novinara/ki

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Elmedina Konakovića, ministra vanskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i predjednika stranke Narod i pravda (NiP) da prestane sa prozivanjem, etiketiranjem i verbalnim napadima na novinare/ke, te da svoje javne rekacije na medijske sadržaje vrati zakonskim sredstvima pravnog sistema BiH i pravilima kodeksa novinarske etike.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministar Konaković je na svom Facebook profilu na neprimjerne način reagirao na kolumnu novinara Dragana Bursaća, objavljenu na portalu Radiosarajevo.ba u kojoj se ovaj kolumnist kritički osvrnuo na izjave i postupke ministra. Istovremeno, Konaković je ponovo u negativnom kontekstu pomenuo novinara Avdu Avdića, kojeg sustavno i godinama politčki i verbalno napada radi njegovog novinarskog rada.

Simptomatično je da ministar Konaković gotovo nikada ne reagira demantijem, ispravkom netačnih navoda ili tužbom za klevetu, kao legalnim i legitimnim načinima javnog i argumentiranog suprotstavljanja medijskim sadržajima kojima nije zadovoljan ili u kojima se iznose neistine!

Naprotiv, gospodin Konaković godinama koristi društvene mreže za obračun sa novinarima/kama, brutalno kršeći njihova prava na slobodu mišljenja i slobodu kritike javnih zvaničnika.

Osim što su takve reakcije neprimjerene s obzirom na dvije javne funkcije koje obnaša u stranci NiP i Ministarstvu vanskih poslova BiH, Konaković omogućava hiljadama svojih pratitelja na društvenim mrežama širenje huškačke retorike i govora mržnje prema novinarima/kama i medijima.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari naglašava kako je posebno zabrinjavajuća činjenica što su verbalni napadi i lažne optužbe na račun novinara/ki, uključujući i pokušaje ograničavanja slobode izražavanja i kritike javne vlasti, sve intenzivniji i agresivniji iz redova vladajuće koalcije na državnom nivou i u entitetima, čije članice deklarativno podržavaju slobodu medija i sigurnost novinara kao jedan od uvjeta pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Krajnje je vrijeme da članice vladajuće kolicije u BiH, uključujući i straku NiP i njenog predsjednika Elmedina Konakovića, u praksi i svakodnevnom javnom djelovanju počnu poštovati medijske slobode i pravo novinara na slobodan i siguran rad”, naveli su ui saopćenju Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79