BH pamet osvaja svijet – Zlatan Ajanović dobitnik Altnet Fellowship stipendije

Zlatan Ajanović pravi je heroj i ponos Bosne i Hercegovine, jer je postao prvi dobitnik prestižne Altnet Fellowship nagrade koju obezbjeđuje Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD). Ovu vijest je podijelio iz Bosnia & Herzegovina Futures Foundation, Edhem Čustović.

DAAD dva puta godišnje bira grupu najboljih međunarodnih istraživača iz oblasti vještačke inteligencije. Ova stipendija će Zlatanu omogućiti da provede vrijeme na raznim vodećim svjetskim institucijama i univerzitetima u Njemačkoj, gdje će uspostavljati nova istraživačka partnerstva, zajedničke projekte i razvijati svoju profesionalnu mrežu.

Na listi nagrađenih se nalaze mladi istraživači iz nekih od najprestižnijih svjetskih institucija, kao što su MIT, Yale, EPF Lausanne, Cal Tech, UC Berkeley, ETH Zurich itd. Među njima je i naš Zlatan Ajanović, koji trenutno obavlja postdoktorsko istraživanje na Tehničkom univerzitetu Delft u Holandiji.

Važno je napomenuti da je Zlatan diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a zatim stekao doktorat na Tehničkom univerzitetu u Grazu u oblasti autonomnih vozila. Danas je njegov fokus usmjeren na umjetnu inteligenciju i robotiku.

Ovaj uspjeh ima poseban značaj jer je Zlatan prvi bosanski dobitnik ove stipendije. Nadamo se da će njegov primjer motivisati još više istraživača iz Bosne i Hercegovine da se prijave za ovu prestižnu stipendiju.

DAAD je najveća svjetska finansijska organizacija za međunarodnu razmjenu studenata i istraživača. Njihov kontinuirani angažman i podrška studentima i istraživačima širom svijeta čini ih ključnim partnerom u razvoju obrazovanja i nauke.

Ponosni smo na dostignuća našeg sugrađanina Zlatana Ajanovića i želimo mu puno uspjeha u budućim istraživačkim projektima. Njegov uspjeh je inspiracija za sve nas i dokaz da su Bosanci i Hercegovci prepoznati po svojoj inteligenciji i talenatu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79