Bh. poljoprivredni proizvođači najavili masovne proteste

Poljoprivredni proizvođači iz BiH jedinstveni. 4. maja blokiraće sve granične prelaze za teretni saobraćaj. Odlučili su to jučer na sastanku u Bijeljini nakon što ni na posljednjoj sjednici Savjeta ministara nije usvojena odluka o zaštiti domaće proizvodnje u vidu uvođenja prelevmana i carinskih stopana prekomjeran uvoz mesa.

“Mislim da je ovo bila dobra prilika da vrlo jasno pošaljemo poruku i zaštitimo domaću prozvodnju, danas ljudima nije lako i oni imaju posledice covid-19, nama je važno da sačuvamo oblike primarne proizvodnje u RS i FBiH i ovo je bila prilika da donesemo tu odluku “, rekao je Staša Košarac, minister spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

No, na posljednjoj sjednici Savjeta ministara takva odluka nije donesena.

“Ovo je smišljen proces uništavanja domaće proizvodnje. Ubrzo ćemo ostati i bez svinjarske proizvodnje zbog jedne sitne grupacije političara koji su korumpirani od ekstraprofitera. Ovdje se podržavaju mesopreraživači koji ne samo da za sebe uzimaju profit nego i za jedan dio političara koji se trude da ugroze domaću proiizvodnju”, tvrdi Mišo Maljčić, predsjednik Skupštine poljoprovrednih proizvođača RS.

Po ko zna koji put ponovljeni zahtjevi proizvođača ostali su bez odgovora. Zato su riješili uzeti stvar u svoje ruke te svoja prava zatražiti kroz blokadu granica.

“Mi 4.maja izlazimo da blokiramo sve granične prelaze u BiH. Apelujem na ljude da ne voze živu stoku, jer neće proći. Ti se protesti neće završiti kao oni prošli put, kao upozorenje, ovi će trajati mnogo duže”, upozorava Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

“Nije samo prekomjeran uvoz razlog da se uvedu zaštitne mjere, tu je i enormni pad otkupne cijene koja je ispod svih pragova rentabilnosti i ispod svih proizvođačkih cijena, tako a ako smo ikad imali, danas imamo razloge da SSP iskoristimo u punom kapacitetu”, smatra Stojan Marinković, predsjednik Udruženja.

Neusvajanje zaštitnih mjera produžava agoniju domaćih proizvođača, ali i uništava domaću proizvodnja zbog tzv. ,,uvoznog lobija‘‘, tvrde farmeri. Podršku će im pružiti i farmeri iz susjedne Srbije, koji se suoačavaju sa istim problemom plasmana i nekontrolisanog uvoza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79